Vişne Likörü

Likör denilince babannemin vitrininde dizili sıra sıra şişeler geliyor aklıma. Muz, ahududu, nane, vişne şişeleri çocukluğumdan kokularını burnuma burnuma getiriyor. Her ne kadar tatlarına bakamamış olsam da o zamanlar, son 3 senedir bende de bir likör merakı kabardı. Yeni akımlara uyup her şeyi evde yapmaya çalıştığımız için likör de denemeye karar verdik. Likör neyle beraber en iyi içilir derseniz, veya vişne likörü nasıl içilir derseniz, tabii ki kahve eşliğinde derim. Kahvenin acı tadından önce likörle ağzı tatlandırmak büyük keyif.

Vişne Likörü Nasıl Yapılır?

Vişne likörünün yapılışı gözünüzü korkutmasın. Mevsiminde 2 kilo vişne alınır, güzelce yıkanır. Büyük bir kavanoza bir sıra vişne, üstüne iki kaşık şeker, 1 çubuk tarçın ve 2-3 karanfil konularak kat kat gidilir. Şeker ölçüsü vermek istemiyorum aslında çünkü bazı insanlar tatlı severken, biz mesela az şekerli yaptık. Böylece vişnenin tadını daha çok aldık. İllaki bir miktar vermek gerekirse, 2 kilo vişneye yaklaşık 2 bardak şeker koyduk diyebilirim. Bu karışım güneşte (münkünse balkonda dışarda) 10 gün kadar bekletilir. Ara ara çalkalanarak karıştırılır. 10 gün sonra üzerine yine dilediğiniz kadar kanyak veya votka konulur. Etil alkol koymayın derim, kalitesiz bir sonuç veriyor, hem de tehlikeli olabilir. Biz yarım litre votka koymayı tercih ediyoruz, çok alkollü olmuyor ve meyve tadını öldürmüyor. 5 gün de bu şekilde içeride ve mümkünse serin bir yerde beklettikten sonra alınır ve süzülerek içilir. Bekledikçe daha da güzelleşiyor tadı. Süzdükten sonra içmeden önce birkaç hafta buzdolabında bekletebilirsiniz. Bon appetit!

9 yorum:

  1. MErhabalar,
    Vişnelerin çekirdeklerini çıkaracak mıyız, peki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Ben cikarmadim, cunku nasil olsa son asamada visneleri ve siviyi ayiriyorsunuz. Cekirdekleri cikarmaya gerek yok bence. Kolay gelsin!

      Sil
  2. Merhaba,Bir cok tarif okuduktan sonra sizin tarifi yapmaya karar verdim.10 gunun sonunda icine votka koyduktan sonra tekrar guneste bahcedemi bekletelim, yoksa karanlik biryerdemi bilemedim. Tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, 10 gunden sonra votka ekleyince guneste bekletmenize gerek yok. Iceride daha iyi oluyor. Tesekkurler. Gec oldu bu arada cevap, kusura bakmayin.

      Sil
  3. Selda klılıç16 Ocak 2021 20:53

    İyi akşamlar güneşte bekletirken üzerini bir bezle mi kapatmalıyız yoksa kavanozun kapağıyla mı.Votkasını koyduktan sonra da kavanozun kapağını kapatmalıyız sanırım teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cevaplamakta baya gecikmisim kusura bakmayin. Tulbent ortmeye gerek yok, ben kavanozun kapagını orttum hep, hic sorun olmadi. Votkayı koyduktan sonra da kapatmak gerekiyor, evet. Yaptiysaniz afiyet olsun, yapmadiysaniz, insallah seneye.

      Sil
  4. İlk önce güneşte bekletirken kavanozun kapağı kapalı mı, yoksa üzerinde tülbent mi var acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben kavanozun kapağını kapatarak yapıyorum ama tülbent de olabilir. Yaptıysaniz afiyet olsun.

      Sil
  5. Tesekkur ederim yorumunuz icin :)

    YanıtlaSil