Vişne Likörü

Likör denilince babannemin vitrininde dizili sıra sıra şişeler geliyor aklıma. Muz, ahududu, nane, vişne şişeleri çocukluğumdan kokularını burnuma burnuma getiriyor. Her ne kadar tatlarına bakamamış olsam da o zamanlar, son 3 senedir bende de bir likör merakı kabardı. Yeni akımlara uyup her şeyi evde yapmaya çalıştığımız için likör de denemeye karar verdik. Likör neyle beraber en iyi içilir derseniz, veya vişne likörü nasıl içilir derseniz, tabii ki kahve eşliğinde derim. Kahvenin acı tadından önce likörle ağzı tatlandırmak büyük keyif.

Vişne Likörü Nasıl Yapılır?

Vişne likörünün yapılışı gözünüzü korkutmasın. Mevsiminde 2 kilo vişne alınır, güzelce yıkanır. Büyük bir kavanoza bir sıra vişne, üstüne iki kaşık şeker, 1 çubuk tarçın ve 2-3 karanfil konularak kat kat gidilir. Şeker ölçüsü vermek istemiyorum aslında çünkü bazı insanlar tatlı severken, biz mesela az şekerli yaptık. Böylece vişnenin tadını daha çok aldık. İllaki bir miktar vermek gerekirse, 2 kilo vişneye yaklaşık 2 bardak şeker koyduk diyebilirim. Bu karışım güneşte (münkünse balkonda dışarda) 10 gün kadar bekletilir. Ara ara çalkalanarak karıştırılır. 10 gün sonra üzerine yine dilediğiniz kadar kanyak veya votka konulur. Etil alkol koymayın derim, kalitesiz bir sonuç veriyor, hem de tehlikeli olabilir. Biz yarım litre votka koymayı tercih ediyoruz, çok alkollü olmuyor ve meyve tadını öldürmüyor. 5 gün de bu şekilde içeride ve mümkünse serin bir yerde beklettikten sonra alınır ve süzülerek içilir. Bekledikçe daha da güzelleşiyor tadı. Süzdükten sonra içmeden önce birkaç hafta buzdolabında bekletebilirsiniz. Bon appetit!

Tahinli Kurabiye



Her ne kadar adı sıkıcı geliyor gibi olsa da, her damak zevkine uygun, şimdiye kadar sunup da beğenmeyeni hiç olmayan, garantili bir kurabiye tahinli kurabiye. Yalnız biraz ağır, dayanamayıp art arda 6-7 tane atarsanız ağzıınıza, sonra bir karın ağrısı sizi bekleyebilir. Ebatına bakıp da aldanmamak gerek.







Tahinli Kurabiye Tarifi:

- 1 su bardağı fındık yağı
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 2 kahve fincanı tahin
- 1 paket vanilya
- 3.5 su bardağı un
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz (tarifte var ama ben koymuyorum, bir parça daha hafif oluyor)

Fırını önceden 180 dereceye ayarlıyorsunuz. Tüm malzemeyi yoğurarak buzdolabında yarım saat bekletiyorsunuz. Çıkardıktan sonra ceviz büyüklüğünde yuvarlıyorsunuz, ama bastırmıyorsunuz. Sadece 15 dakika pişirmek yeterli oluyor. Bon Appetit!

Paçanga Böreği

Bu güne kadar paçanga böreği yiyip de beğenmeyen, etkilenmeyen bir insanoğluna rastlamadım. İnanılmaz kolay ve lezzetli, davetlerde sunmak için ideal.

Paçanga Böreği Tarifi:

- 3 yufka
- Bir paket pastırma
- Kaşar peynir


Yapmanız gereken şey çok basit. Yufkaları dörde bölün. Yufkaların mümkün olduğunca ince olmasına dikkat edin, kalın yufkalar odunumsu bir sonuç veriyor. Her bir yufka parçasına iki dilim pastırma ve onlarla aynı ebatta kalınca kaşar dilimleri koyarak, büyük bir sigara böreği gibi sarın. Bundan sonra yapılması gereken tek şey börekleri kızartmak. Bazıları yumurtaya ve galeta ununa bulayarak kızartıyor ama benim tercihim sade kızartmak. Böylece pastırma ve kaşarın tadı daha iyi alınıyor. Bon Appetit!

Tarçınlı Kurabiye

Yıllardır Lezzet Dergisi alırım, beni çok az yarı yolda bırakmıştır. Tarifleri gerçekten garantili ve bizim damak tadımıza uygun. Yeni yeni yemek pişirmeye başladığım günlerden bugünlere bana çok çok faydası oldu derginin. Her ne kadar artık benim için bir parça kendini tekrarlıyor olsa da, mutfağımda bir çekmece dolusu tarif kitapçığı biriktirdim ve hepsini pişirerek buraya yazmaya niyetim var.

Şeker krizine girip de aman aman abartmayayım diyorsanız, tarçın çok iyi bir seçenek olabilir. Tabii ideali bir bardak süte serperek tatlı ihtiyacına son vermek ama, kurabiye, kek, vs. olmasa hayatın tadı kalmaz galiba :)

Tarçınlı Kurabiye Tarifi:

- 2 yumurta sarısı
- 150 gr yumuşatılmış margarin (veya tereyağ/sıvı yağ)
- 2.5 su bardağı un
- Yarım su bardağı pudra şekeri
- 1 paket vanilya
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- Yarım paket kabartma tozu

Gelelim şimdi tarçınlı kurabiye nasıl yapılır sorusuna. Yumurta sarıları, pudra şekeri ve yağ, krema oluncaya kadar çırpılıyor. Kalan malzemeleri de ekleyip yoğuruluyor. Küçük parçalar halinde yuvarlanarak 190 derece fırında pişiriliyor. Üzerinin beyaz kalması gerekiyor, dolayısıyla fazla pişirmeye gerek yok. Fırından çıkar çıkmaz üzerine 2 yemek kaşığı pudra şekeri ve 1 tatlı kaşığı tarçın serpin. Bon Appetit!

Kısır

Annelerimizin temel mutfağında, günlerinde ve haftasonu öğle yemeklerinde vazgeçilmez bir salatadır kısır. Bildiğim kadarıyla, erkekler pek hoşlanmaz, yemekten saymazlar hatta, ama kadınlar bayılır. Sağlıklıdır, neşeli bir yemektir, lezzetlidir, can sıkıntısı giderir ama mutlaka kalabalıkla yemek gerekir çünkü merasimi ve paylaşılmayı seven bir gıdadır. Herkesin kısır zevki, içine koydukları ve tarzı farklı olsa da, aşağıdaki tarif benim favorim. Şimdiye kadar kendi kısırımdan iyisini yemedim diyebilirim hatta, çünkü içinde sadece Malatya'ya özel erik ekşisi var. Erik ekşisi ne yazık ki kolay bulunmuyor ve fazlaca bilinmiyor ama muhteşem bir lezzet. herhangi bir Malatya Pazar'ında bulmanız mümkün ama hepsinde aynı kalitede olmuyor.

Kısır Tarifi:

- 2 bardak köftelik bulgur
- 2 bardak sıcak su
- 1 soğan
- 2 yemek kaşığı salça
- 3 yemek kaşığı biber salçası
- 1/2 bardak zeytinyağı
- 1 demet maydonoz
- 5-6 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı erik veya nar ekşisi (yoksa dilenen kadar limon da olabilir)
- Baharat (özellikle kimyon şahane tat veriyor)

Kısır nasıl yapılır peki diye düşünüyorsanız, pek zor bir yanı yok. Bulgurun üzerine salçaları koyarak sıcak suyu dökün ve yarım saat beklettikten sonra diğer malzemeleri de ekleyerek karıştırın. Sebzeleri ince ve küçük doğramak lezzeti artıracaktır. 

Not: Erik ekşisi ve nar ekşisi tat olarak çok da farklı sayılmaz, ama iyi erik ekşisi daha lezzetli oluyor. Erik ekşisi yoğun kıvamlı ve koyu bordo renginde olmalı, kül gibi veya yanık gibi kokanları almamanızı tavsiye ederim. Bon Appetit!

Islak Kek

Islak kek yapımı basittir, sonucu tatmin edicidir, hemen hemen tüm evlerde en az bir kez pişmistir. Amma velakin ne yazık ki hepsi de çok başarılı olmaz, hatta bazılarının ıslaklığı mide bulandırıcı bile olabilir. Güzelininse tadına doyulmaz. Aşağıdaki tarifi birkaç kez denediğim için garantili diyebilirim. Keki güzel kabarıyor ve yumuşak, browniye benzer bir sonuç çıkıyor.

Ufak ipucu: Eğer kekinizin normalden daha ıslak olmasını istiyorsanız, baştaki miktarları 1,5 katı olacak şekilde koyun ve 1 büyük 1 küçük bardak ayırıp kek piştikten sonra üzerine dökün.

Malzemeler:
- 4 yumurta
- 2 su bardağı şeker
- 1 su bardağı süt
- 3 çorba kaşığı kakao
- 1 paket erimiş margarin (ben margarin kullanmadığım için aynı miktarda tereyağı veya zeytinyağı kullanıyorum)
- 2,5 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya

Yumurtaları 3 dakika çırpıp şekeri ekleyin ve 2 dakika daha çırpın. Kakao, süt, yağ ve vanilyayı ekleyerek 1 bardak ayırın. Un ve kabartma tozunu karışıma ekleyip yaklaşık 30 dakika pişirin. Fırından çıkınca sıcakken dilimleyerek ayırdığınız karışımı üzerine dökün.

Not: Keklerin üzerindeki süslemeler kurutulmuş kiraz. Malatya Pazarı'nda görmüştüm ve hoşuma gitmişti, kakao rengiyle tezat havalı bir görüntüsü oldu keklerin. Bon Appetit!

Alman Pastası

Alman pastası neden bilmem erkeklerin oldukça sevdiği bir tatlı. Oysa daha çok cici kız tatlısı gibi bir imajı var benim için, üzerindeki kar beyaz pudralarla ve bejimsi kremasıyla. Şimdiye kadar pek çok kez denediğim ve hiç yanılmadığım tarifi geçen haftasonu yine uyguladım ve deneyenler çok beğendiler. Yemek yapan biri için yaptıklarının beğenilmesi büyük keyif. Fazlaca tatlı olmayan ama şeker ihtiyacını kaliteli bir şekilde gideren bir pasta, mutlaka deneyin!



KEK:
- 2 yumurta
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1/2 paket erimiş tereyağı veya sıvı yağ (zeytinyağı tercih edilebilir)
- 3 çay bardağı un
- 1 paket kabartma tozu



           
ALMAN PASTASI KREMASI:
- 2 su bardağı süt
- 3 çorba kaşığı un
- 1 yumurta sarısı
- 1 çay bardağı şeker
- 2 paket vanilya
Kek hamurunu hazırladıktan sonra yağlanmış ve hafif şeker serpilmiş yuvarlak kalıpta, önceden 180 derece ısıtılmış fırında sadece 10 dakika pişirin. Soğuyunca ortadan ikiye bölün. Krema kaynayınca ve koyulaşınca ocaktan alın, biraz soğuyunca içine vanilyaları ekleyin ve kesilen kekin ortasına yerleştirin. Üzerine pudra şekeri serperek servis edin.
Not: Pastanın üzerindeki süsleme güller bütün aktarlarda satılıyor. Ben Arifoğlu'ndan almıştım.  Bon Appetit!