Çikolata Dolgulu Kurabiye

Enfes bir Lezzet Dergisi tarifi daha! Ev yapımı Eti Tutku veya Biskrem tarzı bir kurabiye bu. Üstelik onlardan çok daha sağlıklı, temiz ve lezzetli. Yapması da oldukça kolay. Ancak aşağıdaki ölçülerden sadece 10 kadar kurabiye çıkıyor, çikolatanın dibine vurmak isteyenler miktarları iki veya üçe katlayabilir.

Çikolata Dolgulu Kurabiye Tarifi:

- 1/2 su bardağı tereyağı
- 1/4 su bardağı sıvı yağ (fındık yağı tercih sebebidir)
- Yarım su bardağı toz şeker
- 1/4 su bardağı esmer şeker
- 2 yumurtanın sarısı
- 1 tatlı kaşığı vanilya (ben 1 paket koydum)
- 1,5 su bardağı un
- Sürülebilir çikolata (Nutella kullandım, iyi sonuç veriyor. Piştiken sonra kurudu ve çok güzel bir hal aldı).

Yumuşatılmış tereyağı ve sıvı yağ krema halini alana kadar mikserle çırpılır. Toz şeker ve esmer şeker eklenerek karıştırılmaya devam edilir. Yumurta sarıları ve vanilya da eklenir ve orta hızda karıştırılmaya devam edilir. Un da eklenerek hamura kıvam verilir. Alüminyum folyoya sarılarak buzdolabında 1 saat bekletiliyor.  Neden illa ki alüminyum folyo dediklerini bilmiyorum, ben folyoya sarmayı sevmediğim için borcamda bekletiyorum, tercih sizin tabii ki. Bu arada fırın 190 dereceye ayarlanıyor. Hamur merdane ile açılıyor. Yuvarlak şekil elde etmek için kurabiye kalıbınız yoksa tombul çay bardakları aynı işe yarıyor. Yuvarlaklardan birine 1 dolu çay kaşığı çikolata koyarak diğerini üzerine koyuyor ve çatalla kenarlarına bastırıyorsunuz. 15 dakika piştikten sonra kurabiyeler yemeye hazır hale geliyor. Bon appetit! 

Ekşili Kış Dolması

Taze biber dolmasından nefret ederim, dolmayı genel olarak pek sevmem daha doğrusu. Ama iş kuru biber ve patlıcan dolmasına gelince akan sular duruyor. Hele de biber acı biberse tadından yenmiyor :)

Kuru biber ve patlıcan tüm aktarlarda bulunabiliyor, ancak sağlık açısından plastik ambalajda almamakta fayda var. Arifoğlu'nda Antep'te kurutulmuş olanları bulmak mümkün.

Ustadan İpucu: Patlıcan ve biberleri kaynar suda 15 dakika kadar bekletmek gerekiyor, ancak patlıcanlar daha sert oluyor ve daha çok bekletilmeleri gerekiyor.


- 12 kuru patlıcan
- 6 kuru biber
- 1 su bardağı pirinç veya bulgur
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 3 orta boy soğan
- 10 diş sarımsak
- Yarım limon suyu
- Baharat

İç harcı hazırlayıp, biber ve patlıcanları da yumuşattıktan sonra içlerine dolduruyorsunuz. İçlerini iyice doldurup tencereye koyarken hafifçe sıkarsanız dışına taşmasını engellemiş olursunuz. Hepsi bittikten sonra üstlerine bir tabak örtüp, üzerlerini örtmeyecek kadar su ekliyorsunuz. Yarım limonun suyunu da sıkarak pişirmeye başlıyorsunuz. Bulgur veya pirinç piştiğinde ve kabuklar iyice yumuşadığında yemek pişmiş demektir. Bon appetit! 

Kumpir

Kumpirle tanışıklığımız 90lı yıllarda başlıyor. Türkiye'de dışarda fast food yeme alışkanlığının başlangıcı da aynı tarihlere denk geliyor. Fakir yemeği patatesin süslenip püslenip iyi fiyatlarla satışa sürüldüğü iyi bir örnek kumpir. Kumpir yapımı, evde yapması inanılmaz kolay, hem de temizliğinden emin olmak iç ferahlatıyor. Yapılması gereken şey iri patatesler bulmak. Sonrası zevkli bir hazırlık. İçine ne isterseniz koyabilirsiniz, biz ton balıklı seviyoruz, ama içine ne olursa doldurulabilir sosisten sucuğa, domatesten kabağa kadar.

Kumpir Tarifi:
- 1 kişi için 1,5 iri patetes
- Tereyağı
- Rendelenmiş kaşar peyniri
- Ketçap
- Mayonez
- İsteğe göre ton balığı, tavuk veya sosis
- Turşu
- Tuz
- Rus salatası

Patatesler 180 derece fırında yaklaşık 1,5 saatte pişiyor. Piştiklerini kabuklarına dokunarak anlamak mümkün, kabuk sert iç de yumuşak bir duygu veriyorsa pişmiş demektir. Ortadan ayrılan patateslere yağ ve kaşar peyniri ekleyerek bıçak yardımıyla karıştırıyorsunuz. Sonra Rus salatası başta olmak üzere diğer malzemeler ekleniyor. Bon appetit!

Tam Buğday Ekmeği

Yıllardır doğru düzgün ekmek yemiyoruz. Unlar beyazlatılıyor, fırınlar kirli, beyaz ekmek zararlı derken, ekmeğini yemeğin suyuna bana bana yeme zevkini unuttuk. Bir süredir kendi ekmeğimizi yapmayı istiyorduk ama malum zaman yok. Sonunda ekmek makinası aldık ve evde ekmek yapmanın keyfine vardık. Aşağıdaki tarif tüm makinalara uygulanabilir, ben de bir un paketinin üzerindeki tarifden alarak yaptım. Yalnız, işin püf noktası makina ilk 10 dakika karıştırırken hamurun kıvamına bakmak. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur oluşmuşsa tamam, katıysa süt cıvıksa un eklemek gerekiyor yoksa.

Tam Buğday Ekmeği Tarifi:
- 1,5 su bardağı süt (keçi sütü tercih ediyoruz)
- 30 gr sıvı yağ (fındık yağı güzel oluyor)
- 250 gr. normal un (Söke iyi bir un)
- 250 gr. tam buğday unu (Karahan organik tam buğday unu)
- 1 tutam tuz
- 1 tatlı kaşığı kuru maya

Malzemeleri sıvıdan başlayıp katıya doğru koymak gerekiyor. Mayayı da sıvılara yakın koymakta fayda var. Bon appetit! 

Buğdaylı Domates Çorbası

Bazıları buğday, bazıları da hedik ya da yarma derler bu lezzetli bakliyata. Çoğunluğun aşurede gördüğü bu lezzet çorbalara çok yakışıyor. Buğdaylı domates çorbası yaza özgü, domatesin ekşisinin dayanılmaz bir tat kattığı bir yemek. Domates mevsiminde yaparsanız sonuç çok daha garantili olacaktır.

- 2 çay bardağı buğday
- 30 gr sıvı yağ veya tereyağı
- 1 soğan
- 2 diş sarımsak
- 3 domates
- 4 su bardağı su
- 4 su bardağı et veya tavuk suyu
- 1 çorba kaşığı nane

Buğdayı 5-6 saat önceden ıslatın. Soğan ve sarımsakları hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Domatesleri rendeleyerek ekleyin ve 3-4 dakika daha soteleyin. Buğdayı da ekleyerek pişirin. En sonunda da nane serpin. Bon appetit!

Kepekli ve Fındıklı Bisküvi

Ev için, iş için, çocukların okulları için sağlıklı ve yaramaz bir atıştırmalık bu bisküvi. Bir de ılık süte batırarak yerseniz, o zaman daha da şahane bir hal alıyor. Yapımı da oldukça zahmetsiz.

Kepekli ve Fındıklı Kurabiye Tarifi:

- 1 su bardağı un
- Yarım su bardağı kepek
- 1 yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 paket kabartma tozu
- 3 yemek kaşığı yumuşatılmış tereyağı
- 1 yemek kaşığı tarçın
- 50 gr. iri çekilmiş fındık


Bisküviler 180 derecede pişiyor, fırını önceden ısıtmak gerekiyor. Tüm malzeme karıştırılıyor ve yumuşakça bir hamur elde ediliyor. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlıyorsunuz. Piştikten sonra bu yuvarlak parçalar yayılarak bisküvi görüntüsü alıyor. Parçaları yağlı kağıt serili tepsiye dizmeden önce fındığa batırıyorsunuz. Yaklaşık 10 dakika kadar pişirmek yeterli oluyor. Bon appetit!

Karnabahar Çorbası

Eveeeet. Tadı ve kokusu itibariyle halk arasında sevilmeyen, haksızlığa uğramış bir sebze var karşımızda. Sayısız faydasının yanı sıra, bence tadı da oldukça lezzetli karnabaharın. Ama yine de zeytinyağlısını veya etlisini yiyemeyenlerdenseniz, çorba ideal bir çözüm olabilir sizin için. Aşağıdaki tarifi bir de et suyuyla uygularsanız, daha da başarılı bir sonuç almak mümkün.

- 1 orta karnabahar
- 4 arpacık soğan
- 2 yemek kaşığı un
- 30 gr. tereyağı
- 4 su bardağı su veya et suyu
- 1 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı krema
- Tuz ve karabiber
- Üzeri için 15 gr. tereyağı ve pulbiber

Karnabaharı tuzlu suda hafif haşlayın ve blender'dan geçirin. Unu yağla birlikte hafif kavurun. Sütle birlikte karnabahara ekleyin ve 10 dakika kadar karıştırarak pişirin. Tekrar blender'dan geçirin ve pürüzsüz hale getirin. Tereyağı ve pulbiberi kızdırarak çorbanın üzerine dökün. Bon appetit!

Yulaflı Üzümlü Bisküvi

Sağlıklı numarası yapan kurabiyelerden biri yulaflı üzümlü olandır. Yersiniz, nasıl olsa yulaflı dersiniz, içiniz rahat eder ama kurabiye kurabiyedir, içinde yulaf olması yağlı ve şekerli olmasını engellemiyor ne yazık ki :) Amma velakin güzel bir atıştırmalık ve işe okula götürmek için ideal.

Yulaflı Üzümlü Kurabiye Tarifi:

- 115 gr. tereyağı
- 115 gr. fındık yağı
- 1 su bardağı esmer şeker
- 1 su bardağı toz şeker
- 2 yumurta
- 1 paket vanilya
- 1.5 su bardağı un
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1.5 çay kaşığı tarçın
- 1 tutam tuz
- 3 su bardağı yulaf
- 1 su bardağı kuru üzüm

Fırın 170 dereceye ayarlanıyor. Tereyağı ve fındık yağı krema oluncaya kadar çırpılıyor. Sonra şekerler, vanilya ve yumurtalar ekleniyor. Bunlardan sonra un, tarçın, karbonat ve tuz da eklenerek yoğuruluyor. En son yulaf ve üzüm de ekleniyor ve homojen bir hamur elde ediliyor. Tepsiye önce yağlı kağıt yerleştirmekte fayda var yapışmaması açısından. Sonra hamur kaşıkla tepsiye yerleştiriliyor ve 10-12 dakika pişiriliyor. Bon Appetit!

Vişneli Pasta

Eldeki malzemeleri atmadan değerlendirme işine bayılıyorum. Bir Derya Baykal çılgınlığında bayılmıyorum tabii, şu tüketim çılgınlığı yaşayan günümüzde bir seyleri çöpe düşünmeden atmak yerine kullanmaya çalışmak hoşuma gidiyor. Önceki tarihlerde vişne likörü tarifi vermiştim. Likörü yapıp süzdükten sonra elinizde harika likörlü vişneler kalıyor, üstelik bu vişneler buzlukta formlarını kaybetmeden saklanabiliyor. Sonra süsleme, marmelat vs. için çok güzel kullanılabiliyor.


Solda gördüğünüz pasta bu şekilde yapıldı. Keki ve kreması Alman pastası tarifinden uygulandı. Keki ikiye kestikten sonra önce çekirdeği çıkarılmış ve robottan geçirilmiş vişneler marmelat gibi alttaki keke sürüldü ve üzerine kreması eklendi. Üzeri de tarçın ve vişnelerle süslendi ve doğal bir görünüm aldı. Bu aralar herkesi saran şeker hamuru ile süslü pastaları sevmiyorum. Tamam güzel görünüyorlar ama iş pastacılıktan ve tattan çıkıp sadece görüntüde odaklanmış oluyor. Üstelik çok sağlıklı da değil. Tam günümüz dünyasını yansıtıyor aslında; dışı cilalı içi boş ürünler!

KEK

- 2 yumurta
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1/2 paket erimiş tereyağı veya sıvı yağ
- 3 çay bardağı un
- 1 paket kabartma tozu

KREMA

- 2 su bardağı süt
- 3 çorba kaşığı un
- 1 yumurta sarısı
- 1 çay bardağı şeker
- 2 paket vanilya

Bon Appetit!

Çikolatalı Çatlak Kurabiye

Yine bir Lezzet Dergisi tarifi ile karşınızdayım :) Bu tariflere ulaşıncaya kadar kurabiye yapmayı zor bir iş zannediyordum ama kek yapmaktan daha kolaymış doğrusu. Çikolata severler için ideal bir kurabiye olduğunu düşünüyorum çatlak kurabiyenin. Derginin resminde kurabiyeler minik top şeklindeydi, bende solda görüldüğü üzere tepsiye yayıldılar, ama zararı yok, yine de yendi ve bitti :)



Çikolatalı Kurabiye Tarifi:
- 220 gr. bitter çikolata
- 150 gr. un
- 60 gr. kakao
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tutam tuz
- 113 gr. yumuşatılmış tereyağı
- 265 gr. esmer şeker
- 2 yumurta
- 1 paket vanilya
- 75 ml süt
- Üzeri için pudra şekeri
Çikolatayı küçük parçalara ayırarak benmari usulü eritin. Kakao, un kabartma tozu ve tuzu harmanlayın. Açıkçası ben bu harmanlama işini oldum olası sevmem ve yapmam, yapmanın çok bir farkını görmedim ama tercih size kalmış tabii. Tereyağı ve esmer şekeri krema gibi olana kadar çırpın, yumurta ve vanilyayı ve sonra da çikolatayı ekleyin. Üstüne un karşımı ve süt ekleyerek yoğurmaya başlayın. Hamuru buzdolabında 2 saat bekletmek gerekiyor, böylece daha derli toplu oluyor. Küçük parçalarla tepsiye yerleştirdiktan sonra 30 dakika daha dolapta bekletin ve sonra 15 dakika pişirin.  Bu arada fırın önceden ısıtılmış ve 180 derece olacak. Bon Appetit!