Portakallı Kurabiye

Genel itibariyle içinde limon veya portakal olan kek ve kurabiyeleri sevmem. Verdikleri tat yapay bir aroma gibi olur. Hem de tatlının içinde ekşi tat pek sevimli gelmez bana. Ama blog için elimdeki tüm tarifleri denemeye kararlı olduğumdan :) portakallı kurabiyeyi yapmak da elzem oldu.

Sonuç beklediğimden çok daha iyi oldu. Hatta annem bunları anneannemin eskiden yaptığı kurabiyelere benzetti ve tarifini istedi :) Ama ben sıcakken çok yedim, siz siz olun soğuyunca yiyin, daha lezzetli oluyor.
Portakallı kurabiye yapılışı:

- 150 gr. tereyağı
- 100 gr. fındık yağı
- 2 portakal
- 1 yumurta
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 1.5 su bardağı toz şeker
- 3.5 su bardağı un

Fırını 180 derecede ısıtmaya başlayın. Bir kaba önce portakalları rendeleyin. Kabuklarını rendelemiyorum çünkü meyveleri taze tutmak için mumlama vs. gibi işlemler yaptıkları için sağlıklı bulmuyorum, hem de ne yazık ki artık bu maddelerden dolayı kabuklar acı bir tat veriyor. Küp doğranmış tereyağı, fındık yağı, şeker ve yumurta akını da ekleyerek yoğurun. Vanilya ve kabartma tozunu da ekleyerek bir kez daha yoğurun. Unu da ekledikten sonra oldukça yumuşak bir hamur çıkıyor ortaya. Ceviz büyüklüğünde parçaları yuvarlayın ve üzerlerine yumurta sarısı sürün. Üzerleri kızarıncaya kadar pişirmek yeterli oluyor. Bon appetit!

Pezüklü Toyga Çorbası

Pezük de ne ki dediğinizi duyar gibiyim, ilk duyduğumda ben de aynı soruyu sormuştum :) Tokat yöresinde pazı demekmiş, toyga da buğday. Yani öyle antin kuntin bir çorba değil, bildiğimiz yöresel pazılı buğday çorbası. Ama şimdiye dek yediğim en lezzetli çorbalardan da biri. Kış aylarında süper gidiyor özellikle.

- 6 dal pazı
- Yarım su bardağı buğday
- 1 su bardağı süzme yoğurt
- 2 yemek kaşığı süt
- 1 yumurta sarısı
- 1 orta boy soğan

Buğdayı önceden haşlamak gerekiyor. Soğanı orta ateşte hafifçe kavurun. Sonra pazıları doğrayıp tencereye alıyorsunuz, haşlanmış buğdayla birlikte. Üzerlerine yumurta sarısı, süzme yoğurt ve sütü de ekleyerek, kaynayıncaya kadar karıştırıyorsunuz. Sonra da afiyetle yiyorsunuz. Bon appetit!


Cevizli İncir Tatlısı

Genelde herkes için bir başkadır annesinin yemekleri. Damak tadımız bu yemeklerle oluşur, bu yemeklerle büyürüz. En güzel yerlerde yemekler yeriz de anne yemeğini özleriz yine de zaman zaman. Annemin de bize geldikçe buradan hareketle yaptığı tatlılardan biri incir tatlısı. Kuru meyve olduğu için içinde sağlıklı diyeyim ama öyle pek de hafif bir tatlı değil, birkaç tanesi insanın içinde şeker tarlası oluşturuyor :)

- 250 gr kuru incir (bu incirlerin organik veya özel tombul incirlerden olmasında fayda var. Bu şekilde daha rahat dolduruluyorlar ve görünümleri daha güzel oluyor)
- Her bir adet incir için 1,5 adet ceviz
- 200 ml süt
- Arzuya göre iki yemek kaşığı şeker
- Üzeri için ince çekilmiş 50 gr kadar ceviz

İncirleri birbirinden ayrılmayacak şekilde ikiye bölün. Bölünen incirlerin içine 1,5 adet veya arzunuza göre daha çok ceviz koyun. İncirleri bir tavaya yerleştirin ve üzerlerini örtecek kadar sütle pişirmeye başlayın. Pişirme işleminden önce, eğer tatlıları gerçekten tatlı sevenlerdenseniz, şekeri de incirlerin üzerinde gezdirin. Şeker yemek istemiyorsanız pek tavsiye etmiyorum bunu, incir ve süt zaten yeterince tatlı bir karışım veriyor. Sütü pişirerek çektirdikten sonra incirleri servis tabağına alın ve üzerlerine ceviz serperek servis yapın. Bon appetit! 

Patatesli Ekmek

Görmemişin ekmek makinası olmuş modunda değişik değişik ekmekler deniyorum son aylarda. Amma velakin, Essenso'nun tarif defterindeki ekmekler ne yazık ki ya hamur oluyor, ya da kaskatı taş kesiliyor ve beni hayal kırıklığına uğratıyor. Son olarak evdeki fazla patatesleri değerlendirme amaçlı olarak, umutsuz bir biçimde "patatesli ekmek" deneyeyim dedim. Sonuç çok başarılı oldu! Mutlaka tavsiye edilir, özellikle de hafif pastamsı bir tat sevenlere.


Patatesli ekmek tarifi:

- 300 ml su veya süt
- 25 gr. tereyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 630 gr un
- 150 gr haşlanıp rendelenmiş patates
- 1 paket kuru maya

Bu ekmek "hızlı/quick" programda pişiriliyor ve pişmesi yaklaşık 2 saat sürüyor. Sonuçta dolgun ve kabarık, kesmesi ve yemesi güzel ve kolay bir ekmek çıkıyor ortaya. Bu ekmekle yapılan tostlar da ayrı bir güzel oluyor. Bon appetit!

Sebzeli Pizza

Her normal insan evladı gibi bizim de canımız ara sıra abur cubur istiyor. O zaman dışardan ne olduğunu ve nasıl pişirildiğini bilmediğimiz güvenilirliği meçhul şeyler yemek yerine evde kendimiz istediğimiz gibi pişiriyoruz. Ekmek makinasını aldıktan sonra bu iş daha da kolaylaştı çünkü pizza yapmak artık çok kolay. Pizza hamurunu ekmek makinası ile hazırladıktan sonra yapılması gereken tek şey hamurun üstünü hazırlayıp pişirmek. Aşağıdaki tariften tek kişilik iki pizza yapacak kadar hamur çıkıyor.


Sebzeli Pizza Nasıl Yapılır:

- 150 ml su
- 1/2 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 300 gr tam buğday unu
- 1/2 paket kuru maya

Makinada hamur (dough) programı kullanılıyor. Program bittikten sonra hamuru 30-40 dakika kadar dinlendirirseniz sonuç daha iyi oluyor. Hamurun üzeri için de aşağıdakiler gerekiyor. Ama tabii hamur olduktan sonra üzerini dilediğiniz gibi, dilediğiniz malzelemerle yapmak size kalmış.

- 150 gr kaşar peyniri
- 3 kaşık domates salçası
- 1 büyük soğan (halka şeklinde doğranmış)
- 8-10 adet kokteyl domates
- 10-12 adet iri doğranmış mantar
- 6-8 yaprak ıspanak
- Tuz, kekik ve isteğe bağlı diğer baharatlar

Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika kadar, kaşarlar kızarıncaya pişirin. Bon appetit! 

Zeytinyağlı Börülce


Ankara Bilkent Real'in oldukca zengin bir bakliyat reyonu var. Değişik markalar ve değişik ürünler bulmak mümkün. Kuru börülcenin varlığından haberdar olmakla birlikte börülce nasıl yapılır bilmiyor ve yemiyorduk, mutfağımıza girişi bu reyon ve benim deneyci ruhum sayesinde oldu. Sonuç olarak da en sevdiğim bakliyat yemeklerinden birini bulmuş oldum. Çok sağlıklı bir yan yemek olmasının yanı sıra, meze olarak da kullanılabilir.



Börülce Tarifi:

- 2 su bardağı kuru börülce
- 2 orta boy soğan
- 2 orta boy domates
- 1 kaşık domates salçası
- 1 kaşık biber salçası
-  2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz ve karabiber

Börülceleri fasulye veya nohut gibi akşamdan haşlamaya gerek yok. Benim önerim düdüklü tencerede pişirmek olur, en güzel o şekilde pişiyor. Tencereye börülceleri, rendelenmiş veya robottan geçirilmiş soğan ve domatesleri koyun. Üzerlerine salça, zeytinyağı ve baharatları da ekleyin. Börülcelerin üzerini örtmeyecek kadar su koyun ve düdüklü tencerede yaklaşık yarım saat pişirin. Sıcak veya soğuk yenebilir, zevkinize göre. Bon appetit!

Hariri

Birkaç senedir ekranları ve herkesi saran sağlıklı yaşama krizine biz de ailece yakalanmış bulunuyoruz. Şekerden uzak durun diye bas bas bağıran doktorlara karşın bizim tatlı isteğimiz azalmakla birlikte, ziyadesiyle yerinde duruyor :) Bu krizleri atlatmanın sağlıklı yollarını ararken pekmezli tarifler dikkatimi çekti. Lezzet Dergisi'nin böyle birkaç tarifi var. Bence denemeye değer. Hariri kıvam olarak pişirildiğinde cıvık görünüyor ama buzdolabında bir gece beklettikten sonra pudingimsi bir hal alıyor. Biz şekerini fazla bulduk, daha az kullanılabilir.

Hariri Tarifi:

- 1 litre süt
- Yarım çay bardağı toz şeker
- Yarım çay bardağı dut pekmezi
- 1 paket vanilya
- 2 tatlı kaşığı tarçın
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz

Yarım çay bardağı süt ile nişastayı iyice karıştırın. Kalan süt, vanilya ve şekeri tencereye alıp pişirin. Tarçın ve pekmezi ekleyip 2 dakika daha kaynatın. Nişastalı sütü de karıştırarak karışıma ekleyin. Birkaç dakika pişirin. Cevizi de ekleyerek kasalere alın. Bunları pişirmenin bir yolu da hepsini başlangıçtan tencereye alarak sürekli karıştırarak pişirmek. İkisi de iyi sonuç veriyor, hangisi işinize yararsa. Bon appetit!

Kremalı Mantar Çorbası

Her türlü çorbayı çok seviyorum, bizim kültürümüzü yansıtıyor bence, insanın içini mutlu edecek bir şekilde ısıtıyor. Mantar çorbası Türk evlerinde neden bilmem pek pişmez, nedense dışarda yenen çorbalardandır kendisi, oysa pişirmesi çok kolay, sonuç da oldukça lezzetli.

Kremalı Mantar Çorbası Tarifi:
- 1 paket mantar
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yumurta sarısı
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı krema
- Yarım limon
- 1 litre su

Mantarları ince ince kıyın ve limon suyu ve su ile 10 dakika haşlayın. Ayrı bir kapta un, yumurta sarısı, süt ve kremayı karıştırın. Bu karışımı yavaş yavaş ve karıştırarak çorbaya ekleyin. Üzerine karabiber dökerek servis yapın. Bu arada kremayı mutlaka kullanmak gerekmiyor. Bu tarif kremasız da pekala güzel oluyor. Kremadan gereksiz kalori almayalım derseniz eklemeye hiç gerek yok. Bon appetit!

Sıcak Greyfurt Çayı

Bizim evde greyfurt yiyen bir tek ben varım. Ev halkına da greyfurt yedirebilmek için, ve de bu kış ev yapımı doğal ve lezzetli çaylara merak saldığımız için, bu çayı denemek istedim. Sonuç ilk yudumda garip gelen ama sonraki yudumlarda ekşi-tatlı bir şekilde kendini sevdiren ve son yudumları hızla içilen bir çay oldu.

- 5-6 greyfurt
- Yarım su bardağı su
- 2 yemek kaşığı bal
- 1 çubuk tarçın

Greyfurtların suyunu sıkın tencere veya çaydanlığa alın. Ben posalarının bir kısmını da aldım, çünkü meyvelerin asıl faydaları orada kalıyor ve sıkıldıklarında ne yazık ki atılıp gidiyor. Bal, su ve tarçını ekleyin ve orta ateşte pişirmeye başlayın. Bu arada balın da çok ısınmaması gerekiyormuş aslında, o yüzden bal sonradan eklenebilir. Birkaç dakika kaynadıktan sonra süzerek fincanlara alın. Bon appetit!