Balkabaklı Muffin

Mevsim balkabağı mevsimi, sebzelerin en güzellerinden biri! Bizim mutfaklarda hep kabak tatlısı pişer, balkabağının başka kullanımları pek bilinmez. Sağlıklı tatlı yapmanın yollarını ararken balkabağı geldi aklıma, internette aramaya başladım. Sonunda kuru üzümlü, kepekli, balkabaklı muffin tarifini buldum. İlla ki tatlı isteyen bebeler için ideal.
Balkabaklı Muffin Yapımı:
 
- 240 ml balkabağı püresi
- 2 yumurta
- 120 ml yoğurt
- 120 ml zeytinyağı
- 95 gr tam buğday unu
- 50 gr kepek
- 150 gr şeker (ben bunun yerine 1,5 çay bardağı pekmez kullandım)
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1,5 çay kaşığı tarçın
- 0,5 çay kaşığı tuz
- 140 gr kuru üzüm (70 gr kuru üzüm, 70 gr cranberry de olabilir)

Balkabağını tercihen düdüklü tencerede az su ile haşlayın. Haşladıktan sonra blender ile püre haline getirin. Fırını 205 derecede ısıtmaya başlayın. Balkabağı püresi, yumurta, yoğurt ve yağı karıştırın. Sonra sırasıyla şeker veya pekmez, kepek, un, kabartma tozu, karbonat ve tuzu da karışıma ekleyin. Muffin kalıbına dökerek yaklaşık 20 dakika pişirin. Bon appetit!

Kaynak: Lindsay, Anne, "Smart Cooking", MacMillan of Canada, Toronto, 1996.

Tam Bugday Ev Ekmegi

Cornell'de master yaparken, bir kitapçıda dünya ekmekleri kitabı bulmuş almış, üşenmemiş Türkiye'ye getirmiştim. Ha şimdi ha sonra derken, tam 6 sene sonra içinden bir ekmek yaptım! Ben hep hamur veya ekmek yapamam zannederdim ama çok güzel oldu ve beni daha fazlası için motive etti. Bu arada ekmek İngiliz ekmeği diye geçiyor ama bildiğin tam buğday ekmeği :)

Tam Buğday Ekmek Evde Nasıl Yapılır?

- 12 küçük su bardağı tam buğday unu
- 1 çorba kaşığı tuz
- 6 küçük su bardağı ılık su
- 1 çorba kaşığı kuru maya
- 1 çorba kaşığı esmer şeker

Öncelikle kuru mayayı 2/3 bardak suya karıştırıyoruz. Birkaç dakika sonra esmer şekeri de ekleyerek 10 dakika bekletiyoruz. Unu bir kaba alarak ortasını açıyoruz ve su, maya, şeker karışımını buraya döküyoruz. Kalan su ve tuzu da ekleyerek hamur yapıyoruz. Bu hamuru güzelce sarıp sarmalayarak 1 saat kadar bekletiyoruz. 1 saat sonunda kabarmış ve yumuşamış bir hale gelmiş olması gerekiyor.

Resimden gördüğünüz şekilde iki adet ekmek elde ediliyor. Önceden ısıtılmış ve 200 dereceye ayarlı fırında yaklaşık 40 dakika pişiriyoruz. Ve harika ev ekmeğimiz hazır! Bon appetit!

Kaynak: Bread (Christine Ingram and Jennie Shapter)

Lazanya

Lazanya sevmeyen var mıdır, zannetmiyorum! Türk evlerinde pek fazla pişen bir yemek değildir. Hatta sanki sadece pizza restoranları ile özdeşleşmiştir. Bizim böreklerimizin bir başka türü gibi düşünülebilir. Bir kez olsun pişirmek gerekir bence, ev yapımı olunca tadı daha bir güzel oluyor.

- 1 paket lazanya
- 400 gr. orta yağlı kıyma
- 400 gr. olgun domates
- 50 gr. tereyağı
- 2 kaşık zeytinyağı
- 1 orta boy havuç
- 1 orta boy kereviz
- 1 orta boy soğan
- Tuz ve karabiber
- 1 lt. süt
- 4 kaşık un
- 200 gr. kaşar peyniri

Lazanya nasıl yapılır?

Zeytinyağı ve tereyağına ince kıyılmış soğan, rendelenmiş havuç ve kerevizi ekleyin. Hafif ateşte yumuşayıncaya kadar soteleyin. Sonrasında kıymayı da ekleyin ve iyice ezip karıştırarak hafifçe kavurun. Kıymaların pişmesine yakın domatesi de ekleyerek kısık ateşte 1 saat kadar pişirin.

Kaşar peynirini rendeleyerek ayrı bir kapta tutun. Ayrı bir tencerede süt, 50 gr. tereyağı ve 4 kaşık unu karıştırarak pişirin. Pişen bu karışım beşamel sos olacak. Çabuk topaklanabileceği için sürekli karıştırmak gerekiyor.

Lazanyaları ben önceden haşlayarak hazır bulundurmayı tercih ediyorum. İç sos hazır olduktan sonra, beşamel sosu hazırlamaya başlamadan önce lazanyalar haşlanabilir. Birbirlerine çok çabuk yapışıyorlar, bu yüzden derin bir kapta haşlamak ve ayrı ayrı saklamak gerekiyor.

Tüm malzemeler hazır olduktan sonra en alta bir sıra lazanya dizin. Üzerlerine beşamel sos yayın. Bunun üzerine kıymalı iç sosu dağıtın. Bunun üzerine de biraz peynir gezdirin. Bu şekilde 3 veya 4 kat gidebilirsiniz. En üst katı lazanya, beşamel sos ve kaşar peynirle bitirin. Kaşarlar kızarıncaya kadar fırında pişirin. Zahmetli bir yemek ama yerken zahmetine değiyor. Bon appetit!

Kaynak: Pasta Amore Fantasia (Donatella Piatti)

Patlıcanlı Makarna (Penne Alla Norma)

Makarna denilince akan sular duruyor bizim evde. Çeşit çeşit soslarla değişik makarnalar denemeyi seviyoruz. Neden bilmem biz çocukken makarna ya sadece salçalı, ya sadece kıymalı, ya da peynirli yapılırdı. Tatsız tuzsuz bir şey olurdu, yine de severdik. Annelerimiz ne yazık ki yeni ve değişik tariflere açık değiller, bir de mutfakta terazi kullanmaya.

Her neyse, bir evde her akşam yemek yapmaya başladığımızda bir şevkle bir makarna kitabı aldık, hala arada oradan tarifler deniyoruz. Bu tarif de oradan. Patlıcan zaten başlı başına lezzetli bir sebze, ne kadar faydasız olursa olsun, lezzetli. E makarnayla birleşince tadına doyulmaz bir çift oluyorlar.

Patlıcanlı makarna tarifi:

- 400 gr penne makarna
- 1 kg. olgun domates
- 8 diş sarımsak
- Birkaç yaprak fesleğen
- 200 gr. ricotta peyniri (olmadığı için lor peynir kullandım, sonuç başarılı)
- 4 kaşık zeytinyağı

Patlıcanlar şerit şeklinde soyuluyor. Halka halka doğranıyor, kalınlıkları yaklaşık 0.5 cm kadar. Hafif pembeleşip yumuşayıncaya kadar kızartılıyorlar. Bu arada domatesler ufak doğranıyor, sarımsak, fesleğen ve zeytinyağı ile birlikte 25 dakika kadar, koyu bir sos oluncaya kadar pişiriliyor. Makarnayı haşladıktan sonra peyniri ekleyin ve karıştırın. Üzerlerine domates sosunu gezdirin ve patlıcanları da dizerek servis yapın. Bon appetit!

Kaynak: Pasta Amore Fantasia (Donatella Piatti)

Dereotlu Osmanlı Kurabiyesi

Bir Lezzet Dergisi tarifi daha karşınızda! Kurabiye dediğine bakmayın, poaça tadında bir sonuç çıkıyor. Ben margarin yerine tereyağı koydum. Margarinin devri biteli yıllar oldu ama çoğunluk ne yazık ki hala kullanıyor. Mis gibi zeytinyağı ve tereyağı dururken hem de!

Dereotlu Kurabiye Tarifi:

- 60 gr tereyağı
- 10 gr pudra şekeri
- 1 yumurta
- 250 gr un
- 5 gr tuz
- 12 gr toz şeker
- 3 gr toz maya
- 60 ml yoğurt
- 5 gr kabartma tozu
- 60 ml zeytinyağı
- 1/4 demet dereotu

Dereotu, maya ve yoğurt dışındaki malzemeleri karıştırın. Maya ve yoğurdu başka bir kapta karıştırıp 10 dakika bekletin. Bu arada dereotlarını ince ince kıyın. Sonra dereotu, maya ve yoğurdu diğerlerine ekleyin. Hamuru dinlendirip küçük parçalara ayırın ve yuvarlayarak fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fıırında 20 dakika pişirin. Bon appetit!

Muhallebi

Bu tarif annemden. O nereden aldı bilmiyorum, ben vakti zamanında onun tarif defterinden alıp yazmıştım. Annesinin tarif defteri olmayan var mı acaba aramızda? Her misafir öncesinde acaba ne yapsam diye açıp bakmayan? Yoksa da nadirdir diye düşünüyorum.

Ben sütlaç severlerden değilim. İlla geleneksel bir sütlü tatlı yenilecekse muhallebi derim. E bir de insanın 1,5 yaşında bir çocuğu olup da yavaş yavaş tatlı yedirmeye başlamışsa muhallebi yapmak kaçınılmaz oluyor.


Peki muhallebi nasıl yapılır?

- 1 kg. süt
- 5 çorba kaşığı silme toz şeker (bu şekilde az tatlı oluyor, isterseniz daha çok koyabilirsiniz)
- 1/2 su bardağı pirinç unu
- 2 yumurta sarısı
- 1 su bardağı su

Süt ve şekeri birlikte kaynatıyorsunuz. Su ile de pirinç ununu iyice ezin. Pirinç unu ve suya iki yumurta sarısını ekleyin. Bu karışımı da azar azar kaynayan süte ekleyin. Koyu bir kıvam alıncaya kadar karıştırarak kaynatın. Bana sorarsanız çok aşırı koyu da olmasın ocaktan aldığınızda, nasıl olsa buzdolabında bekleyince biraz daha koyulaşıyor. İşte bu kadar basit bir süreç sonunda muhallebiniz hazır. Bon appetit!


Sebzeli ve Peynirli Kek

Tuzlu kek de olur muymuş demeyin! Bal gibi de oluyor ve lezzetine de doyulmuyor. Üstelik artık 1,5 yaşına gelmiş ve yemek ayırmaya başlamış bir çocuğunuz varsa, ve sebze yedirmek için her şeyi yapıyorsanız, alın size sebzeli kek! Çocuklar ne yazık ki hamur işlerine bayılıyor, madem arada yiyeceklerse bari sebzeli ve peynirli olsun değil mi :)



- 10-12 yaprak ıspanak
- 1 patates
- 1 yumurta
- 125 gr. kaşarpeyniri
- 125 gr. beyaz peynir
- 3 çorba kaşığı süzme yoğurt
- 2 çay kaşığı toz kırmızıbiber
- 1 çay bardağı krema
- 125 gr. tereyağı veya zeytinyağı
- 10 çorba kaşığı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı tuz

Tereyağını oda ısısında yumuşatın. Patatesi haşladıktan sonra rendeleyin. Hamur için unu ayrı bir kaba koyun. Kabartma tozu ve tuzu ekleyerek harmanlayın. Yağ, yoğurt, yumurtanın akı ve kremayı ekleyin. Yoğurduğunuz hamurun üzerini örterek buzdolabında bir saat bekletin. Ispanak ve rendelenmiş patatesi küçük bir miktar yağla kavurun. Tuz ve kırmızıbiber ekleyin.

Hamuru buzdolabından çıkardıktan sonra peynirleri de rendeleyin, ve patates ve ıspanakla birlikte hamura karıştırın. Karışımı tercihen kelepçeli yuvarlak bir kalıba yayın. Üzerine yumurta sarısını sürerek 170 derece fırında 35 dakika pişirin. Bon appetit!

Brokoli Sufle

Zavallı brokoli bizim memlekette pek sevilmez. Çocukların ve erkeklerin sevmediği yiyeceklerin başında gelir hatta. Ben de bu düşünceler içerisinde, normalde zeytinyağlı brokoliyi severek yiyen kocama ve kızıma değişik bir seçenek sunayım dedim; ama keşke dememiş olsaydım. Lezzet Dergisi'nden bulduğum tarifi uyguladım ama söyleyeyim sonuç pek de parlak değil. Resimden de anlaşılacağı üzere biraz katı bir brokoli pudingi çıkıyor ortaya. İlle de yapacağım derseniz eğer, tarife karışımı yumuşatacak kadar süt de eklemekte fayda var bence.
- 300 gr brokoli
- 2 yumurta
- 1/2 çay bardağı krema
- 1 diş sarımsak
- Tuz, karabiber

Brokoliyi düdüklü tencerede veya buharda pişirin ve ezin. Zaten hemen pişiyor brokoli, uzun uzun pişirmeye gerek yok. Yumurta, krema, sarımsak, tuz ve karabiberi de ekleyin ve karıştırın. Karışımı küçük kaselere veya fırın kaplarına yerleştirin. Kapları yarısı su dolu bir tepsiye dizerek 180 dereceye ayarlı fırında 25 dakika pişirin. Bon appetit!