Mantarlı Pilav

Değişik şeyler pişirmeye ve yemeye bayılıyorum! Mantar en sevdiğim sebzelerden biri, e pilav sevmeyen Türk yoktur heralde. İkisi bir araya gelince tadından yenmez diye düşünüyordum ve de haklı çıktım. Uzakdoğu mutfağı tatlarını seviyorsanız onlara benzedi biraz, mutlaka deneyin derim.

- 2 su bardağı baldo pirinç
- 1.5 su bardağı bezelye
- 400 gr. küçük mantar
- 1/2 demet dereotu
- 3 su bardağı su
- 125 gr. tereyağı
- Tuz, karabiber

Mantarları tereyağında suyunu çekene kadar kavurun. Pirinci üzerlerine ekleyin. Tuz, karabiber ve suyu da ekleyerek normal pilav gibi pişirin. Suyunu çekmeye yakın bezelyeleri de ekleyin. Üzerine de kıyılmış dereotunu ekleyerek suyunu çekene kadar pişirin. Dinlendirdikten sonra servis yapın. Bon appetit!

Yumurta Salatası

Sabah kahvaltıları için değişiklik, yumurta yemek için hoş bir alternatif yumurta salatası. Kendim buldum desem yalan olur, kayınvalideden gördüm ve pek beğendim, ara ara da yaparım. Özellikle kahvaltıya arkadaşlarımızı çağırmış isek güzel bir çeşit sunuyor kendisi.

Yumurta salatası nasıl yapılır?

- 6 adet haşlanmış yumurta
- 3 dal yeşil soğan
- 1/3 demet maydonoz
- 1/3 demet dereotu
- 10 adet cherry domates
- Baharatlar
- İstediğiniz farklı yeşillikler
- Zeytinyağı
- Yarım limonun suyu

Yumurtaları sekize bölün. Yeşillikleri ince doğrayın ve yumurtalara ekleyin. Üzerine zeytinyağı, limon suyu ve istediğiniz baharatları ekleyin. Bon appetit!

Zeytinyağlı Brüksel Lahanası

Dünyanın en sağlıklı, en lezzetli ve kolay yemeği bu benim için galiba. Yapması 10 dakika bile sürmüyor, her gün olsa yerim, hem de sağlığı anlatıla anlatıla bitirilemiyor. Kış aylarında mutlaka yemenizi öneririm, en azından haftada bir gün yemekte fayda var.


Zeytinyağlı brüksel lahanası tarifi:

- 500 gr brüksel lahanası
- 10 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım limonun suyu

Brüksel lahanalarının kalın ve sarı dış yapraklarını temizleyin. Yıkadıktan sonra tercihen düdüklü tencereye alın. Üzerine soyulmuş sarımsakları, zeytinyağını, limon suyunu ve biraz tuz ekleyin. 10 dakika kadar pişirin. İçine az bir miktar su koymanız yeterli olacaktır, hemen yumuşuyor pişerken. Bon appetit!

Fırın Sütlaç

Sütlaç annelerimizin favori tatlısı, benimse hiç sevmediğim bir sütlü tatlı. Pirinç ve şekeri bir arada düşünmek itici geliyor. Amma velakin sütlaç fırın sütlaç olarak önüme geliyorsa akan sular durabiliyor. Daha katı, daha homojen, üst tabakası yemelere doyulmuyor, düşünmesi bile ağız sulandırıyor.

Fırın sütlaç tarifi:

- 1 lt süt
- Yarım su bardağı pirinç (kırık pirinç daha iyi sonuç veriyor)
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 yemek kaşığı nişasta
- 1 paket vanilya

Pirinçleri tencereye alarak üzerlerini örtecek kadar su koyun ve yumuşayıncaya kadar pişirin. Sütten bir çay bardağı ayırın ve gerisini pirince katın. Kaynadıktan sonra vanilyayı da ekleyerek 10 dakika daha kısık ateşte pişirin. Ayırdığınız süte nişastayı ekleyerek kaynatın ve sonra diğer karışıma ekleyerek 1-2 dakika daha pişirin. Pişen bu sütlacı kase veya tercihen toprak kaplara paylaştırın ve fırın tepsisine yerleştirin. Tepsinin yarısını su ile doldurun. Fırını 180 dereceye ayarlayın ve sütlaçların üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Sonra, Bon Appetit!

Cevizli Kek

Bu aralar kendimi kek yapmaya vurmuş durumdayım. Daha fazla yapmamak için Lezzet Dergisi almayı bırakacağım. Ben aşağıda kendime göre değiştirdiğim tarifi veriyorum. Rahatlıkla söyleyebilirim, misafirlere sunulacak müthiş bir kek çıkıyor ortaya. Mutlaka deneyin.

- 3 yumurta
- 170 gr tereyağı veya zeytinyağı
- 2 su bardağı ceviz içi
- 2 su bardağı esmer şeker
- 3 su bardağı un
- 1,5 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1,5 tatlı kaşığı karbonat
- 1 paket vanilya
- 1,5 su bardağı yoğurt

Yumurta ve şekeri çırpın. Tereyağını eritin ve yoğurtla birlikte karışıma ekleyin. Vanilyayı da ekledikten sonra cevizleri mutfak robotunda hafif toz haline gelinceye kadar çekin . En son vanilyayı eklediğiniz karışıma un, karbonat ve kabartma tozunu da ekleyin. İncelttiğiniz cevizleri, oluşturduğunuz kek hamuruna karıştırın. Tercihen tahta kaşıkla azar azar karıştırın ve karışımı kalıba dökün. Yaklaşık 170 derece fırında 45-50 dakika kadar pişirin. Bon appetit!

Kremalı Sebze Çorbası

Yemeklerimizde krema kullanmayı sevmiyorum. Ama yine de arada bir zararlı sayılabilecek bir şeyler yeme isteğime boyun eğemediğimde krema kullanıyorum. Kremalı sebze çorbasını evde hiç yapmamıştım. Deniz'e sebze yedirme çabalarım sonucunda yapmaya karar verdim. Sonuç bizim için çok güzel bir çorba oldu. Deniz içinse yüzünü buruşturup ağzından attığı bir yemek oldu ne yazık ki :)

Bu arada evde krema yapmayı bilenler varsa tarifleri bekliyorum!

Kremalı Sebze Çorbası Tarifi:

- 1 kabak
- 1 soğan
- 1 havuç
- 1 patates
- 1 çay bardağı bezelye (yazın taze olanlardan dondurmadıysanız İglo bahçe bezelyesi de güzel)
- 100 gr. brokoli
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 6 su bardağı sıcak su
- 200 ml krema
- Tuz, karabiber

Soğan, havuç, kabak ve patatesi küçük küpler halinde doğrayın. Mümkünse düdüklüde, değilse bir tencerede yumuşayıncaya kadar pişirin. Bezelye ve küçük doğranmış brokoliyi de ekleyerek yumuşayıncaya kadar pişirin. 1 bardak ılık suda unu ezin. Daha sonra kalan suya ekleyerek pürüzsüz hale getirin ve azar azar sebzelerin üzerine karıştırarak ekleyin. Tuz, karabiber ve kremayı da ekleyerek 4 dakika kadar kaynatın. Bon appetit!