Çilekli Pasta

kolay çilekli pasta nasıl yapılır fotoğrafıPasta yapma fikri insanın gözünde büyüyor, ama doğru tariflerle hiç de zor değil aslında. Temel bir pandispanya ve pastacı kreması yapmayı başardığınız an, gerisi kolay oluyor.

Yandaki pastayı Haziran ayında yapmıştım. Yıllardır çilek almamamıza rağmen, Mahir çok sevdiği için doğumgününde çilekli pasta yaptım. Kremayı çok sevmediği için az tuttum, ama siz kremasını fazla yaparak kekini tamamen kremayla kaplamayı tercih edebilirsiniz.


Pandispanya Malzemeleri:

- 5 yumurta
- 350 gr toz şeker
- 235 gr un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya

Yumurta ve toz şekeri kabarana kadar çırpın. Sonra un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek alttan üste doğru karıştırın. Yaklaşık 25 cm.lik kek kalıbını yağlayarak şeker serpin. Hamuru kalıba döktükten sonra önceden ısıtılımış 155 derece fırında 15 dakika pişirin. Fırın ısısını 160 dereceye çıkardıktan sonra 40 dakika kadar daha pişirin.

Sonuçta yumuşak ama tok bir kek elde ediliyor. Daha güzel bir pasta için keki üçe bölmek daha iyi sonuç verecektir.


 Pastacı Kreması Malzemeleri:

- 2 yumurta sarısı
- 2 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı buğday nişastası
- 1 paket vanilya
- 4 yemek kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı tereyağı

Tencereye sütü aktarın. Sırayla yumurta sarısı, şeker, un ve nişastayı ekleyin ve pürüzsüz bir şekilde karıştırın. Orta ateşte koyulaşıp muhallebi kıvamına gelince ocaktan alın ve tereyağı ve vanilyayı ekleyerek karıştırmaya devam edin. Krema soğuduktan sonra pasta üzerinde kullanılabilir.

Benim tavsiyem, yukarıdaki pandispanya keki ile birlikte kullanılacaksa, kremayı iki ölçü yapmak olur. Böylece iki ara katman ve üzeri için yeterli miktarda krema olacaktır.

Ara Katmanlar ve Üzeri İçin:

- 120 gr bitter çikolata
- 50 gr file badem
- 500 gr taze çilek
- 1 bardak çilek suyu (kendiniz biraz çileği kaynatarak yapabilirsiniz)
 Keki üçe böldükten sonra en alt parçayı yerleştirin. Üzerine 1/2 bardak çilek suyu yayın. Kremayı da istediğiniz miktarda yaydıktan sonra 40 gr rendelenmiş çikolata ve ince doğranmış çileği yerleştirin. İkinci katmana da aynı işlemi tekrarlayın.

Pastanın en üst katmanını ben resimde göründüğü gibi yaptım. Tabii ki yaratıcılıkta sınır yok, nasıl isterseniz beğeniniz eseriniz olacaktır.

Şimdiden afiyet olsun. Bon Appetit!

Zeytinli ve Kurutulmuş Domatesli Poaça


Çocuklarına bir şeyler yedirmeye, özellikle de sebze yedirmeye çabalayan anneler beni anlayacaktır diye düşünüyorum. Bir parça dereotu, biraz kurutulmuş domatesi poaçanın içinde de olsa yedirmeyi başarmak güzel. Her ne kadar, sağlıklı bir yiyecek seçeneği olmasa da.

Evdekiler arada bir yaramaz bir kaçamak yapmak istediğinde en azından evde yapılmış bir kaçamak sunmak daha iyi. O yüzden, buyrunuz size zeytinli ve kurutulmuş domatesli poaça tarifi.


 Malzemeler:

- 3 su bardağı un
- 2 yumurta akı
- 150 gr. eritilmiş tereyağı
- 1 çay bardağı zeytınyağı
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çay bardağı dilimlenmiş zeytin
- 1 çay bardağı kurutulmuş domates
- 1/2 çay bardağı ince kıyılmış dereotu
- Üzeri için 1 yumurta sarısı

Un, yumurta akları, tereyağı, yoğurt, sıvıyağ, tuz ve kabartma tozunu yoğurun. Diğer malzemeleri de ekleyin. Küçük parçalar kopararak yuvarlayın ve tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürerek 180 dereceye ayarlı fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Ilıkken daha güzel oluyorlar. Bon Appetit!

Laz Böreği

Laz böreği benim gibi Anadolu çocukları için uzun yıllar gizemli bir muamma olarak hüküm sürmüş bir tatlı. Anlatanların sanki bir garip yaratıktan bahseder gibi, "Baklavaya benziyor, ama içine muhallebi koyuyorlarmış" dediklerini, bizim de "öğğğkkk" tarzında yorumlar yaptığımızı hatırlıyorum. Biraz daha büyüyüp değişik tatların midemize tehlike yaratmayağını anlayabilir bir olgunluğa erişince, Laz böreği de muamma olmaktan çıkıp, denenmesi gereken bir yemeğe dönüştü.


Neyse ki, sağlıklı ya da değil bilmiyorum, artık hazır baklava yufkaları heryerde satılıyor. "Haha, bugün baklava yaptım" diye hava atabiliyorsunuz. Laz böreğini birkaç kez Karadeniz lokantalarında yedim. Bir kısmı gerçekten güzel, hafif ve lezzetliydi. Bir kısmınınsa yufkası çok kalın, muhallebisi çok şekerli, genel olarak kötü diyebileceğim tatdalardı. Aşağıdaki tarif güzel bir sonuç veriyor. Bize biraz yağlı geldi, daha az yağ kullanılırsa daha güzel olacağını düşünüyorum. Muhallebisi çok güzel, tek başına yapılıp sadece muhallebi olarak da yenebilir.

Laz Böreği Malzemeleri:

- 14 baklavalık yufka
- 150 gr tereyağı veya zeytinyağı

Muhallebi için:
- 4 yumurtanın sarısı
- 7 su bardağı süt
- 1.5 su bardağı toz şeker
- 4 yemek kaşığı nişasta
- 4 yemek kaşığı pirinç unu
- Tuz, karabiber

Şerbeti için:
- 1.5 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı su

Muhallebi için sütü tencereye alın. Üzerine toz şekeri ilave edip ısıtın. Şerbet için toz şeker ve suyu bir tencerede kaynatın. Tereyağını eritin. Yufkaların yarısını tepsiye her katını yağlayarak dizin. Bir kapta yumurta sarıları, nişasta, pirinç unu, biber tutam ve tuz ve karabiberi iyice karıştırıp süte ekleyin. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirip ocaktan alın. 10 dakika bekleyip yufkaların üzerine dökün. Kalan yufkaları da yağlayıp dizin. İri kareler halinde kesin. 180 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Soğuk şerbeti üzerine döküp servis yapın. Soğuduktan sonra daha iyi oluyor. Bon Appetit!

Balkabaklı Ekmek

Balkabağı mevsimi sonunda başladı. Tatlısı, çorbası, vs. türevleri derken, ekmeğini hiç yemediğimi düşündüm. Yemek konusunda değişiklik peşinde koştuğum için denemeye karar verdim.

Balkabaklı Ekmek Malzemeleri:

- 350 gr un
- 150 gr tam buğday unu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı karbonat
- 200 gr rendelenmiş balkabağı
- 100 gr ceviz içi
- 125 ml süt
- 300 gr süzme yoğurt

Balkabaklı Ekmek Nasıl Yapılır?

Fırını 180 dereceye ayarlayın. Unları, tuz ve karbonatı bir kabın içine eleyin. Rendelenmiş balkabağının suyunu süzüp unlu karışıma ekleyin (Ben suyunu süzmedim. Sonuçta besleyici öğelerini suyuyla irlikte atmaya gerek yok bence. Süzmemek bir sorun yaratmadı). Ceviz parçaları, yoğurt ve sütü ilave edip iyice yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve tepsiye dizin. 30-35 dakika kadar pişirin. Kahvaltılar için tatlı ve yumuşak bir ekmek çıkıyor ortaya. Bon Appetit!

Divriği Pilavı (Sivas Mutfağı)

Ben Divriği pilavı tarifini seneler önce Malatya yemekleri tarifleri arasında bulmuştum. Bir Malatya yemeği demek isterdim ama Sivas yemek kültüründen olduğunu söylemek daha doğru olur. Tarihini ve nasıl oluşturulduğunu da anlatmak isterdim ama yaptığım ufak çaplı bir araştırma pek sonuç vermedi bu konuda. Bilenler varsa lütfen benimle paylaşsın.

Divriği Pilavı Malzemeleri:

- 45 gr. tereyağı
- 1 su bardağı pilavlık pirinç
- 1 su bardağı et suyu
- 150 gr. kuşbaşı kuzu eti (küçük doğranmış)
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 çay kaşığı limon suyu
- 1 su bardağı kuş üzümü
- 1 soğan
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı yenibahar
- Tuz

Divriği Pilavı Nasıl Yapılır?

Pirinci birer çay kaşığı tuz ve limon suyu ilave edilmiş sıcak suda yarım saat kadar bekletin. Yıkayıp süzün. Üzümleri yıkayıp bir kaseye alın. Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edip 15 dakika bekletin.

Bu arada kuzu etini haşlayın. Soğanı soyup kıyın. Tereyağı ile kavurun. Sırasıyla nohut, kuş üzümü, baharat ve haşlanmış eti, kavrulmuş soğana ilave edin. Sıcak et suyunu da ekleyin. Kaynayınca tuz, süzülmüş pirinci ilave edin. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Pirinçlerin piştiğinden emin olunca servis yapın. Bon Appetit!

Krem Peynirli ve Domatesli Galette

 "Galette de Nedir?" diye soracak olursanız, Fransız mutfağının "Breton galette" denilen bir unlu mamulü olduğunu söyleyebilirim. Ekmek yerine de yenilebilen, genellikle yumurta, et, balık, sebzeler, elma dilimleri ve peynirle yenilebilen bir krep türü, galette. Ben ilk kez denedim ve kesinlikle pişman olmadım. Şiddetle tavsiye ederim.

Hamur Malzemeleri:

- 1  + 1/4 su bardağı un
- 1 çay kaşığı tuz
- 113 gr. tereyağı, soğuk ve küp doğranmış
- 2-3 yemek kaşığı soğuk su
- 4-5 taze dal kekik

İç Harç Malzemeleri:

- 200 gr. krem peynir
- 125 gr. kiraz domates
- 3 taze soğan
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz, karabiber

Kenarları İçin:
- 1 yumurta sarısı

Galette Nasıl Yapılır?

Hamur malzemelerini karıştırdıktan sonra buzdolabında yarım saat bekletin. Buzdolabından çıkardıktan sonra tercihinize göre kare veya yuvarlak bir tepsiye ince bir şekilde yayın. Krem peynir, ince doğranmış soğan, zeytinyağı ve baharatları ayrı bir kapta karıştırarak hamurun üzerine esşit şekilde dağıtın. Üzerlerine ikiye bölünmüş kiraz domatesleri yerleştirin. Hamurun kenarlarına yumurta sarısı sürerek fırına yerleştrin. Hamur kenarları ve iç harç kızarıncaya kadar pişirin. Ilık servis edin. Bon Appetit!