Fındıklı ve Kaşarlı Top Köfte

Bizim evde aynı yemek üst üste iki kez yenmiyor. Her öğün yeni bir yemek yiyoruz taze taze. Durum böyle olunca araştırma yapmak, yeni tarifler denemek zorunlu oluyor.

E bir de 1 yaşını aşıp bizimle yemek yemeye iyiden iyiye başlayan Deniz'in yiyebileceği yemekler bulmak gerekiyor ki, elimde ne kadar tarif varsa teker teker denemeye başlamama yol açtı :)

Kaşar peynirli köfte tamam da içine fındık katmak enteresan bir düşünce. Sonuçtan şüphe duymuştum ama fındık tadı pek de sırıtmadı ve kaşar, kıyma ve fındık başarılı bir üçlü oluşturdu. Bu köfte de benim için hem yeni, hem de zevkle yenilebilir olması açısından işlevini yerine getirmiş tatminkar bir tarif oldu. Geriye kalan, tabii ki sizlerle paylaşmak!
Malzemeler:

- 500 gr dana kıyma
- 3 dilim bayat ekmek
- 3 soğan
- 100 gr kaşar peyniri
- 3 dal maydonoz
- Yarım su bardağı ince çekilmiş fındık
- Tuz, karabiber, kimyon
- Kızartmak için zeytinyağı (gönlünüze göre başka yağ da olabilir, ben mutfakta illa ki zeytinyağı veya tereyağından başka yağ kullanmayanlardanım).

Önce soğanlar rendelenmeli.Bayat ekmekler de robotta ufalanarak soğana eklenecek. İnce kıyılmış maydonoz, rendelenmiş kaşar peyniri, fındık, baharatlar ve kıyma da eklenerek yoğurulacak. Köftelerin klasik bir şekilde ceviz büyüklüğünde olması gerekiyor :)

Sonrasında ister kızartın, ister fırında pişirin. Ben fırında pişirdim, hem kızartma olmamış hem de aynı lezzeti korumuş oldu. Tavsiye edilir. Bon appetit!

Antepfıstıklı Şiş Köfte

Değişik tatlar arıyorum, bulunca çok mutlu oluyorum, hemen yapıp evdekilere şölen yaşatmak istiyorum, genelde de başarılı oluyor sonuç. Antepfıstığı ve etin birbirlerine bu denli yakışacaklarını söyleseler pek inanmazdım. Yaşayıp bizzat gördüm ki, ete bir asalet yemeğe de kalite katıyor antepfıstığı. Aradığım değişik ve sağlıklı lezzeti de sunuyor bu tarif, e daha durup anlatmaya gerek yok, bir an önce pişirmeye başlamanız gerekiyor :) Özellikle misafirler için ideal olduğunu düşünüyorum.

Antepfıstıklı Köfte Malzemeleri:

- 400 gr kıyma
- 1 orta boy kıyılmış soğan
- 15 gr tereyağı
- 1/2 limon suyu
- 2 diş kıyılmış sarımsak
- 2 yemek kaşığı iri kıyılmış antepfıstığı
- 3 çay kaşığı kimyon
- 1 yumurta
- 100 ml krema
- 1/2 demet kıyılmış nane
- Tuz, karabiber
- Kızartmak için tereyağı

Antepfıstıklı Köfte Yapılışı:

Soğanı kısık ateşte ve tereyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Sonra içine kıyma, limon suyu, sarımsak, fıstık ve kimyonu ekleyip karıştırın. Yumurta ve kremayı da karışıma ilave edin. Nane, tuz ve karabiberi ekleyerek yoğurun. Oval biçimli uzun köfteler hazırlayıp fırın tepsisine dizin. 200 derece fırında 10 dakika pişirin. Köfteleri çöp şişe geçirdşkten sonra tereyağında kızartın. Köfteleriniz sunuma ve yenmeye hazır. Bon apettit!