Ispanaklı Ekşili Köfte (Malatya Mutfağı)

Bir Malatyalı olarak, bulgurlu, etli, erik ekşili yemekleri çok severim. Doğu ve Güneydoğu Anadolu sofrasında bulgurun yeri büyüktür herkes bilir. Pirincin gözden düşmesiyle, hatta düşmesinden de önce bulgur bizim evimizin sofrasında da kendine büyükçe bir yer edindi.

Malatya'nın yarma denilen bir bulgur çeşidiyle yapılan onlarca köfteli yemeği var. Bu da onlardan biri. Yarma her yörenin mutfağında farklı bir şekilde anlaşılıyor. Örneğin Karadenizliler mısır yarması kullanıyorlar, birçok insan da bildiğimiz buğdaya yarma diyor. Malatya'da yarma, bulgurun en küçük, neredeyse un haline deniyor. Marketlerde bulunamayabiliyor. En kolayından Malatya Pazarlarında veya Metro vs. gibi büyük alışveriş merkezlerinde kolayca bulunabilir. Bulunduğunda da tadına doyulmayabilir.

- 2 su bardağı yarma
- 500 gr. ıspanak
- 1 su bardağı kahverengi mercimek
- 3-4 orta boy soğan
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı salça
- 2 yemek kaşığı erik ekşisi (veya nar ekşisi)

Malatya'ya özgü en sevdiğim şeylerden birisi de erik ekşisi. Türkiye'nin geri kalanı nar ekşisi tükete dursun, erik ekşisinin tadı bambaşka. Salça kıvamında ve mürdüm eriğinin tüm tatlı ekşi aromasını barındırıyor. Bunu da bulmak zor olabilir, ama Malatya Pazarı olan yerlerde olabilir. Bulunamadıysa da nar ekşisi yerine kullanılabilir.

Yarmaya üzerini biraz geçecek kadar sıcak su ekleyin. Katı kıvamlı bir hamur oluncaya kadar yoğurun, gerekirse su ekleyin. Hamurdan bilye büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Köftelerin birbirinden ayrılmayacak kadar kıvamlı bir hamurdan yapılması gerekiyor.

Soğanı yemeklik doğrayarak kavurun ve salça ekleyin. 6-7 bardak su ve mercimeği ilave edin. Mercimekler biraz pişince köfte, tuz ve erik ekşisini de ekleyin. Köftelerin pişmesine yakın ıspanağı da ekleyerek pişirin. Bon appetit!