Lazanya

Lazanya sevmeyen var mıdır, zannetmiyorum! Türk evlerinde pek fazla pişen bir yemek değildir. Hatta sanki sadece pizza restoranları ile özdeşleşmiştir. Bizim böreklerimizin bir başka türü gibi düşünülebilir. Bir kez olsun pişirmek gerekir bence, ev yapımı olunca tadı daha bir güzel oluyor.

- 1 paket lazanya
- 400 gr. orta yağlı kıyma
- 400 gr. olgun domates
- 50 gr. tereyağı
- 2 kaşık zeytinyağı
- 1 orta boy havuç
- 1 orta boy kereviz
- 1 orta boy soğan
- Tuz ve karabiber
- 1 lt. süt
- 4 kaşık un
- 200 gr. kaşar peyniri

Lazanya nasıl yapılır?

Zeytinyağı ve tereyağına ince kıyılmış soğan, rendelenmiş havuç ve kerevizi ekleyin. Hafif ateşte yumuşayıncaya kadar soteleyin. Sonrasında kıymayı da ekleyin ve iyice ezip karıştırarak hafifçe kavurun. Kıymaların pişmesine yakın domatesi de ekleyerek kısık ateşte 1 saat kadar pişirin.

Kaşar peynirini rendeleyerek ayrı bir kapta tutun. Ayrı bir tencerede süt, 50 gr. tereyağı ve 4 kaşık unu karıştırarak pişirin. Pişen bu karışım beşamel sos olacak. Çabuk topaklanabileceği için sürekli karıştırmak gerekiyor.

Lazanyaları ben önceden haşlayarak hazır bulundurmayı tercih ediyorum. İç sos hazır olduktan sonra, beşamel sosu hazırlamaya başlamadan önce lazanyalar haşlanabilir. Birbirlerine çok çabuk yapışıyorlar, bu yüzden derin bir kapta haşlamak ve ayrı ayrı saklamak gerekiyor.

Tüm malzemeler hazır olduktan sonra en alta bir sıra lazanya dizin. Üzerlerine beşamel sos yayın. Bunun üzerine kıymalı iç sosu dağıtın. Bunun üzerine de biraz peynir gezdirin. Bu şekilde 3 veya 4 kat gidebilirsiniz. En üst katı lazanya, beşamel sos ve kaşar peynirle bitirin. Kaşarlar kızarıncaya kadar fırında pişirin. Zahmetli bir yemek ama yerken zahmetine değiyor. Bon appetit!

Kaynak: Pasta Amore Fantasia (Donatella Piatti)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder