Zeytinyağlı Enginar

Osmanlı mutfağının baştacıdır enginar. Günümüzde ne yazık ki pek seveni yok. Brokoli, brüksel lahanası, kereviz gibi soydaşlarıyla birlikte nefret edeni çok hatta. Ben enginara mutfaklarda hak ettiği yerin verilmediğini düşünüyorum. Şu an tam mevsimindeyiz, nadir bulunan mevsim sebzelerinden olan enginarı kaçırmayın mutlaka yiyin derim.

Enginar alırken dikkat edilmesi gereken ilk nokta çok kılçıklı olmaması ve kararmamış olması. Size verirken içinde limonlu su olan bir torbada vereceklerdir. En iyisi eve gelir gelmez pişirip o gün yemek. Beklediği zaman kararma riski var çünkü. Soyulmamış olanlardan alıp evde de soyabilirsiniz gerçi ama, o zahmete girmeye değer mi bilmem. İlla kendim soyacağım amma velakin enginar nasıl soyulur bilmiyorum derseniz önce sapını kesmek gerekiyor. Sonra büyük bir bıçakla çevresindeki yaprakları alarak elma soyar gibi soyarak ilerliyorsunuz. Ortada morumsu tüyler kalana kadar ilerliyorsunuz. Onları da aldıktan sonra yandaki gibi bir kapak görüntüsü alıyor en sonunda.
Pişirmek için düdüklü tencere kullanmanın faydalı olduğunu düşünüyorum. Lezzeti içinde kalıyor, az suyla çabuk pişebiliyor. İhtiyacınız olanlar şöyle:

- 4 adet enginar
- 1 avuç taze bezeyle
- 1 küçük patates
- 1 adet havuç
- 1 orta boy soğan
- 4 diş sarımsak
- Üzeri için dereotu

Havuç ve patatesi garnitür şeklinde doğrayın. Tencerenin altına halka şeklinde doğranmış soğan ve küçük dilimlenmiş sarımsaklar ve bezelyeyle birlikte yerleştirin. Üzerlerine enginarları da koyarak zeytinyağı ve 1 limonun suyunu gezdirin. 15 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. Piştikten sonra enginarların içine diğer malzemeleri, üzerine de ince kıyılmış dereotu koyarak servis yapabilirsiniz. Bon appetit!

2 yorum:

  1. Merhaba zeytinyağlı enginar çok lezzetli oluyor ama güzel enginar bulmak çok zor.

    www.zeytinyagibutigi.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Bence en guzel yemeklerden biri zeytinyagli enginar. Iyi enginari Nisan-Mayis aylarinda pazarlardan almak mumkun. Onun disinda marketlerde satilanlar cok iyi olmuyor.

      Sil