Şekersiz İncirli Muhallebi

İddia ediyorum ki yenilebilecek en masum, sağlıklı ve lezzetli tatlılardan birisi bu. İncirin taze veya kuru lezzetini hiç tartışmaya gerek yok zaten, muhteşem bir meyve. Bu tatlıyı ilk kez ev dekorasyonu ve mutfak konusunda pek marifetli bir arkadaşımın evinde 8 sene önce yedim. Balkanlar'dan göç eden anneannesinden öğrendiğini söylemişti. Sonra evde yapınca tüm aile çok sevdik ve ara ara yapıyoruz hala.

Bu aralar her yerde bir şeker düşmanlığı aldı gidiyor. 100 sene öncesine kadar kişi başı yıllık şeker tüketimi 5 kg civarındayken, günümüzde 40-50 kg'lara kadar yükselmiş durumda. Bunda Amerika'nın şekerli gıda tüketiminin artması ve bize de benzer bir tüketim alışkanlığı sevdirmesinin de etkisi var. Kanserin en baş sebeplerinden birinin şeker olduğunu da biliyoruz. Bu durumda tüketimi azaltmaktan başka çare kalmıyor. Ama hala tatlı arıyoruz evde, o zaman bu tür geleneksel tarifler müthiş işe yarıyor.


Şekersiz İncirli Muhallebi Malzemeleri:

-1 lt süt
-250 gr kuru incir (istenirse 190 gr kuru incir, 30 gr kuru kuru üzüm koyulabilir)

İncirlerin saplarını kesip, kalanları birkaç parçaya bölüyoruz. Sütü kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtıp ocağın altını kapatıyoruz. İncirleri sütün içine atarak tencerenin kapağını kapatıyoruz ve 20 dakika kadar bekliyoruz. Daha sonra blender yardımıyla pürüzsüz bir karışım elde ediyoruz ve kaselere paylaştırarak buzdolabında bekletip servis yapıyoruz. Bon Appetit!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder