İçli Köfte

Malatya'da doğduğum ve 13 yılımı geçirdiğim için içli köfte ile haşır neşir olmamız kaçınılmazdı tabii. Çocukluğumuz anneannemin yaptığı kıymalı, ıspanaklı içli köfteler ile geçti. Annem 45 yaşından sonra içli köfte yapmayı öğrenmiş olsa da, ben küçük yaşta olayı kapmış ve yapabilmeye başlamıştım :) Obur bir çocuk olmamın bunda etkisi büyük olabilir ne yazık ki :)

Şimdi restoranlarda satılan fabrikasyon ve çok yağlı içli köftelerden haz alamıyorum ama çok sık da yapamıyorum, son 10 yılda ancak iki kere yapabildim. Bence bir eve ev havası veren güzel yemeklerin kokusu ve verilen emektir. Zamanınız olup da yapabiliyorsanız, mutlaka deneyin derim. Birlikte yenilmesi en keyifli yemeklerden biri.

İçli Köfte Malzemeleri:

- Dışı için 500 gr yağsız ve iki kere çekilmiş kıyma
- 250 gr yarma (Malatya'da bulgurun un haline böyle deniliyor, bulamıyorsanız ince bulgur da iş görür)
- 1 soğan
- 1 tatlı kaşığı salça
- Tuz
- İçi için, 500 gr yağlı kıyma
- 3 soğan
- 100 gr ceviz içi
- 200 gr tereyağı

İçli Köfte Nasıl Hazırlanır:

İçi için soğanları ve cevizleri ince kıyın. Kıymayı tüm malzemelerle birlikte kavurun ve baharat ekleyin. İçli köftenin zor yanı dışını hazırlamak ve şekil vermek. Dışı için tüm malzemeleri iyice yoğurun. Elinizi nemlendirerek orta boy mandalina büyüklüğünde parçalar alın, yuvarlayın ve avucunuza yerleştirin. Hangi elinizi kullanıyorsanız o elin işaret parmağını nazikçe yuvarlağa yerleştirin ve avucunuza bastırıp çevirerek köftelerin kabuklarını hazırlayın. İçini koyduktan sonra baş ve işaret parmağınızla yukarıya doğru dairesel hareketlerle köfteyi çevirerek kapatın. Kaynar suya atıp 10 dakika haşladıktan sonra köfteler hazır. Bon Appetit!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder