Laz Böreği

Laz böreği benim gibi Anadolu çocukları için uzun yıllar gizemli bir muamma olarak hüküm sürmüş bir tatlı. Anlatanların sanki bir garip yaratıktan bahseder gibi, "Baklavaya benziyor, ama içine muhallebi koyuyorlarmış" dediklerini, bizim de "öğğğkkk" tarzında yorumlar yaptığımızı hatırlıyorum. Biraz daha büyüyüp değişik tatların midemize tehlike yaratmayağını anlayabilir bir olgunluğa erişince, Laz böreği de muamma olmaktan çıkıp, denenmesi gereken bir yemeğe dönüştü.


Neyse ki, sağlıklı ya da değil bilmiyorum, artık hazır baklava yufkaları heryerde satılıyor. "Haha, bugün baklava yaptım" diye hava atabiliyorsunuz. Laz böreğini birkaç kez Karadeniz lokantalarında yedim. Bir kısmı gerçekten güzel, hafif ve lezzetliydi. Bir kısmınınsa yufkası çok kalın, muhallebisi çok şekerli, genel olarak kötü diyebileceğim tatdalardı. Aşağıdaki tarif güzel bir sonuç veriyor. Bize biraz yağlı geldi, daha az yağ kullanılırsa daha güzel olacağını düşünüyorum. Muhallebisi çok güzel, tek başına yapılıp sadece muhallebi olarak da yenebilir.

Laz Böreği Malzemeleri:

- 14 baklavalık yufka
- 150 gr tereyağı veya zeytinyağı

Muhallebi için:
- 4 yumurtanın sarısı
- 7 su bardağı süt
- 1.5 su bardağı toz şeker
- 4 yemek kaşığı nişasta
- 4 yemek kaşığı pirinç unu
- Tuz, karabiber

Şerbeti için:
- 1.5 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı su

Muhallebi için sütü tencereye alın. Üzerine toz şekeri ilave edip ısıtın. Şerbet için toz şeker ve suyu bir tencerede kaynatın. Tereyağını eritin. Yufkaların yarısını tepsiye her katını yağlayarak dizin. Bir kapta yumurta sarıları, nişasta, pirinç unu, biber tutam ve tuz ve karabiberi iyice karıştırıp süte ekleyin. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirip ocaktan alın. 10 dakika bekleyip yufkaların üzerine dökün. Kalan yufkaları da yağlayıp dizin. İri kareler halinde kesin. 180 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Soğuk şerbeti üzerine döküp servis yapın. Soğuduktan sonra daha iyi oluyor. Bon Appetit!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder