Yufka Mantısı


Mantı zahmetli bir yemek. O yüzden, eskiden kalabalık ailelerimiz varken, haftasonu biraraya gelindiğinde topluca yapılırdı. İşbölümünden biz çocuklar da payımızı alırdık. Şimdi aileler çoğunlukla çekirdek aile, anne ve baba çalışıyor, evde bir ya da iki çocuk var, bir de bakıcı tabii. Çoğu evde yemek yapılmıyor, ya da bu işe kafa yorulmuyor. Bakıcıların veya temizliğe gelen görevlilerin yaptığı yemekler yeniyor. İşin ekonomik boyutu bir yana, bu düzen bana oldukça robotik ve soğuk geliyor. Yemek sevgiyle yapılmalı diye düşünenlerdenim. Ama değişen zamanın ekonomik koşullarına ve kişilerin tercihlerine de saygı duymaya çalışıyorum tabii. 

Mantı hamuru ile uğraşacak kadar vakti olmayan, ancak yemek yapmaya biraz efor harcamak isteyenlere yufka mantısını şiddetle öneriyorum. Çok lezzetli, sıcak bir öğün. İnsanı rahatlatıyor, güzel anları hatırlatıyor.

Yufka Mantısı Malzemeleri:

-4 yufka
-300 gr kıyma
-1 soğan
-1 çay bardağı sıvı yağ
-1/2 çay bardağı süt
-1 tatlı kaşığı süt
-Tuz, karabiber, kimyon
-Üzeri için sarımsak, yoğurt, 15 gr tereyağı
-Kuru nane
-Kırmızı pul biber

Soğanları yemeklik doğradıktan sonra kıyma, tuz, karabiber ve kimyonla karıştırın. Yufkaları ortadan ikiye kesin ve üzerlerine süt, yoğurt ve yağ karışımı sürün. Başlangıca yakın yerlerine kıymalı karışımdan yayın ve rulo şeklinde sarın. Sarılan yufkaları 2 cm genişliğinde kesin. Dilerseniz üzerine yağ sürerek 190 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. Üzerine eritilmiş tereyağı ve baharatlar dökerek yiyebilirsiniz, aynı mantı gibi. Bon Appetit!

Not: Eğer bunu da yapacak zamanım yok derseniz, hazır satılan ve silor denilen yarı pişmiş hazır yufkalar işinizi görür. Fırında sadece 5 dakika pişmeleri yetiyor. Üzerine ister kıyma, ister sadece yoğurtla yenilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder