Trabzon hurması da enginar ve kereviz gibi mutfaklarımızda ve midelerimizde hak ettiği yeri bulamayan yiyeceklerden. Sadece Kasım ve Aralık aylarında çıkıyor, bu da benim için daha değerli yapıyor kendisini. Kasım'ın soğuklarında beni mutlu eden yegane yiyeceklerden. Ayrıca tam bir sağlık ve C vitamini küpü. Tabii en güzeli taza taze ve çiğ yemek, ama içindeki damarvari şekiller ve vıcık vıcıklığı yüzünden pek çok insanın midesini bulandırıyor ne yazık ki. Kek de bir şekilde yemelerine yarıyor, iyi ya da kötü. Sonuçta ıslak keke benzer, kolay yenen ve tadına doyulmayan bir ürün çıkıyor, denemeye değer bence.
Trabzon Hurmalı Kek Malzemeleri:
-2 su bardağı un
-1 tutam tuz
-1.5 çay kaşığı kabartma tozu
-1/2 çay kaşığı karbonat
-1 çay kaşığı tarçın
-2 çay kaşığı muskat
-1 tutam karanfil (toz karanfilin zararlı olabileceğini duydum, konulmayabilir)
-3 yumurta
-2 Trabzon hurması
-1 su bardağı sıvı yağ
-3/4 su bardağı toz şeker (ben azalttım, orijinal tarifte 1.5 su bardağı diyor ama çok şekerli oluyor)
Un, tuz, kabartma tozu, karbonat, tarçın, muskat ve karanfili bir kapta karıştırıyoruz. Trabzon hurmalarını mutfak robotunda püre haline getiriyoruz. Sonra sıvı yağ ve şekerle birlikte çırpıyoruz. Yumurtaları da ekleyip çırptıktan sonra unlu karışımı ekleyerek yağlanmış kek kalıbına ya da resimdeki gibi küçük kalıplara döküyoruz. Önceden 165 derece ısıtılımış fırında 50-60 dakika pişiriyoruz. Bon Appetit!
Trabzon Hurmalı Kek Malzemeleri:
-2 su bardağı un
-1 tutam tuz
-1.5 çay kaşığı kabartma tozu
-1/2 çay kaşığı karbonat
-1 çay kaşığı tarçın
-2 çay kaşığı muskat
-1 tutam karanfil (toz karanfilin zararlı olabileceğini duydum, konulmayabilir)
-3 yumurta
-2 Trabzon hurması
-1 su bardağı sıvı yağ
-3/4 su bardağı toz şeker (ben azalttım, orijinal tarifte 1.5 su bardağı diyor ama çok şekerli oluyor)
Un, tuz, kabartma tozu, karbonat, tarçın, muskat ve karanfili bir kapta karıştırıyoruz. Trabzon hurmalarını mutfak robotunda püre haline getiriyoruz. Sonra sıvı yağ ve şekerle birlikte çırpıyoruz. Yumurtaları da ekleyip çırptıktan sonra unlu karışımı ekleyerek yağlanmış kek kalıbına ya da resimdeki gibi küçük kalıplara döküyoruz. Önceden 165 derece ısıtılımış fırında 50-60 dakika pişiriyoruz. Bon Appetit!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder