Karamel Soslu Trileçe

Trileçe benim fark ettiğim kadarıyla yaklaşık iki yıldır ülkemizde pek popüler. Deniz çok seviyor. Ben bir tatlı canavarı olmama rağmen eh işte, çok sevmiyorum. Bana bizim revaniyi hatırlatıyor, daha yumuşak ve süngerimsi olanı. Revaniyi de eh işte severdim küçükken :)

Trileçe "üç süt" anlamına geliyormus, inek, manda ve keçi sütü. Keçi sütü bulmak kolay, kolay dediğim bildiğim tek bir marka var, litresi 20 TL olmuş, yanına yaklaşmak zor. Manda sütü ise hiç almadım, ama marketlerde az da olsa var sanırım.

Karamel Soslu Trileçe Malzemeleri: 

Keki İçin:

- 4 yumurta
- 1 tutam tuz
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 su bardağı un
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu

Şerbeti İçin:

- 3 su bardağı soğuk süt
- Yarım su bardağı toz şeker
- 1 kutu (200 ml) krema

Karamel Sos İçin:

- 5 yemek kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 kutu (200 ml) krema

Karamel Soslu Trileçe Nasıl Yapılır:

Hiç sevmem ama yumurtaların beyazı ve sarısını ayırıyoruz. Beyazları beyaz bulut gibi oluncaya kadar çırpıyoruz. Başka bir kapta da sarıları şekerle çırpıyoruz. Un, kabartma tozu ve zeytinyağını sa yumurta sarılarına ekliyoruz. Yumurta beyazlarını spatula ile yavaş yavaş bu karışıma dahil edin. Uygun bir kek kalıbına dökerek önceden ısıtılmış 170 derece fırında 40 dakika kadar pişirin.

Kek pişerken şerbetin tüm malzemelerini karıştırın ve buzdolabında bekletin. Kek fırından çıktıktan sonra ılıkken kürdanla delikler açarak şerbeti üzerine dökün ve tekrar buzdolabına koyun.

Karamel Sos Nasıl Yapılır:

Şekeri az miktar bir suyla eriyene ve kahverengi oluncaya kadar pişirin. Rengi kahverengi olunca içine tereyağı krema ekleyerek hızla karıştırıp pişirmeye devam edin. Kıvamı hafif koyulaşınca hazırladığınız trileçenin üzerine dökün. Ama itiraf edeyim evde yaptığım karamel sos bana çok yağlı geldi. Bir daha yaparsam ya tereyağını az koyacağım, ya da karamel sossuz yapacağım.

Buzdolabında bir gün beklettikten sonra yerseniz daha homojen ve güzel bir tat ortaya çıkıyor. Bon Appetit!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder