Okul sabahları ben erkenden kalkıp kahvaltı hazırlayamadıysam ki, bu senede üç sabahı geçmez, giyinip çıkıp simitçiden simit ve açma alıyoruz. Ankara simitinin tadı dokusu yıllar içinde bozulmuş olsa da hala çok severim. Deniz'in en sevdiği de zeytinli açma. Ama dışarıda satılanlar ayçiçek yağıyla yapılıyor ve çok yağlılar. O yüzden pek içime sinmiyordu dışarıdan almak.
Evde yapmak muhteşem oldu. Tavsiye ederim, hazır olanlardan daha az yağlı ve çok daha lezzetli. Ben hamura biraz fazladan un eklediğim ve ilk tepsiyi fırında fazla bıraktığım için normalden sert oldular. Ama tarifteki un kadar kullanıp fazla eklemezseniz ve üzeri kızarınca hemen alırsanız muhteşem oluyor.
Zeytinli Açma Malzemeleri:
- 3 su bardağı ılık süt
- 1 paket (11 gr) kuru maya
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 7 su bardağı un
Zeytinli Açma Nasıl Yapılır:
Öncelikle ılık süt ve mayayı karıştırın. Ilık su veya süt mayanın daha aktif hale gelmesine yardımcı oluyor. Daha sonra şeker, tuz ve yağı ekleyin. En son unu da azar azar ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Üzerini kapatarak yaklaşık bir saat bekletin. İyice mayalanmış hamurdan avuç içi büyüklüğünde parçalar koparın. Hamur yumuşak olduğu için elinize yapışabilir, yapışmaması için elinizi yağlayabilirsiniz. Tarifi hamuru elle açmayı öneriyor, ben merdane de kullandım. İkisi de olur, önemli olan pasta tabağı büyüklüğünde daireler elde etmek. Elde edilen dairenin üzerine zeytin ezmesi sürün, rulo şeklinde sararak uçlarını birleştirin. Önceden 175 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Bon Appetit!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder