Yurtiçinden ve yurtdışından kim ne sağlık tavsiyesi vermişse dinlemeye ve uygulamaya çalışıyoruz. Ama tabii tıp da zaman içinde değişiyor ve doğru bildiklerimizin yanlış olduğunu öğreniyoruz. Bunlara birkaç örnek bir zamanlar soya fasulyesinin pompalanmış olması sofralara. Önemli nokta trendlerin aldatıcılığına kapılmadan her şeyden, özellikle et, süt ürünleri, sebze, meyve, baklagil dengesine dikkat ederek azar azar yemek sanırım. İşte keten tohumu da benzer bir furyayla raflara ve evlere girdi ama henüz bir kötülüğünü duymadım. Bu tariften besleyici ve alışılagelmişin dışında ve tok bir ekmek çıkıyor, tavsiye ederim.
Keten Tohumlu ve Çekirdekli Ekmek Malzemeleri:
-320 ml ılık su
-1 paket kuru maya
-2 yemek kaşığı zeytinyağı
-1 yemek kaşığı tozşeker
-225 gr un
-155 gr tam buğday unu
-1 tatlı kaşığı tuz
-55 gr keten tohumu
-55 gr ayçekirdeği içi
-45 gr kabak çekirdeği içi
Un, tuz, şeker, keten tohumu ve mayayı bir kapta harmanlayın. Ilık su ekleyerek 10 dakika yoğurun. Çekirdek içlerini de ekleyerek 3-5 dakika daha yoğurun. Hamuru hafif yağlanmış bir kapta üzerini örterek 1.5-2 saat kadar mayalandırın. Pişireceğiniz kaba alarak üzerini örterek kabarana kadar bekleyin. 180 derecede ısınmış fırında 30-35 dakika pişirin. Bon Appetit!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder