Pırasalı Ekmek

 Son aldığım bilgilere göre pırasa çocukların boylarının uzamasına katkıda bulunuyormuş. Doğru olup olmadığını biliyorum ama hepimiz için faydası olan bir sebze olduğu kesin. İstisnaları hariç çocukların pırasayı ne kadar sevdikleri malum. Az ya da çok yemiş olsun derseniz bu ekmek denenebilir. Çocuklara pırasa yedirmek bir yana, kendi başına herkes için lezzetli bir ekmek zaten. En azından ev yapımı, güvenilir ve dokunulmamış. 

Pırasalı Ekmek Tarifi:

-2.5 su bardağı un
-1 paket kuru maya
-100 gr tereyağı
-1.5 çay kaşığı tuz
-1 su bardağı ılık süt
-1 sap pırasa
-1 yemek kaşığı zeytinyağı
-2 yemek kaşığı kekik

Üzeri için:

-1 yumurta
-2 yemek kaşığı süt
-Susam veya haşhaş tohumu

Pırasaları ince doğrayarak zeytinyağında soteliyoruz. Un, tuz ve mayayı bir kaba koyarak eritilmiş tereyağını azar azar ekliyoruz, sütü de ekleyerek yoğuruyoruz. Soğuyan pırasayı da ekleyip yoğurduktan sonra üzerini kapatarak 1 saat mayalandırıyoruz. Hamura istediğimiz şekli verdikten sonra fırın tepsisinde de yarım saat mayalandırıyoruz. Yumurta ve sütü çırparak ekmeğin üzerine sürüyoruz. Üzerine de susam veya haşhaş tohumu veya çörekotu döküyoruz. 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişiryoruz. Ilık yenince daha güzel oluyor. Bon Appetit!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder