Yapmaya çok üşendiğim ama çok keyifle yediğim bir yemek zeytinyağlı bamya. Bamyanın mevsimi Temmuz, Ağustos gibi. Aldıktan sonra en zor kısmı ayıklaması. Sapını huni şeklinde tek tek keserek ayıklamak gerekiyor. Bamyalar büyükse iyi, küçükse iyice zahmetli bir iş oluyor. Lezzet olarak da küçükleri daha iyi. Doğrudan keserseniz de içindeki yapışkan sıvı hemen akıyor ve tadı gidiyor, o yüzden huni gibi soymak gerekiyor. Ama pişince tadına doyulmayan, hafif ekşi ve enerji dolu bir yiyecek oluyor.
Zeytinyağlı Bamya Malzemeleri:
-500 gr taze bamya
-1 orta boy kuru soğan
-3 diş sarımsak
-1 domates
-1 yemek kaşığı salça
-3 yemek kaşığı zeytinyağı
-Tuz
Ben zeytinyağlıları düdüklü tencerede pişirmeyi ve soğanları öncesinde kavurmamayı tercih ediyorum. Öyle istemeyenler küp doğranmış soğanları yağda biraz kavurup salça ekledikten sonra bamyalar, sarımsak, rendelenmiş domates ve tuz ekleyerek pişirebilirler. Düdüklü tencere için su miktarı bamyaların yarı hizası, normal tencerede ise 2/3 boyuna gelene kadar tercih edilebilir. Piştikten sonra üzerine limon sıkabilirsiniz. Bon appetit!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder